Monday, June 29, 2009

tongkang pecah

Kenapa aku kata mcm tongkang pecah?

Sebab opis aku mmg dah mcm tongkang pecah rini...
Aku yg sememgnya xde lap top mmg lupa rini opis aku tgh wat up grade carpet sempena nak smbut bos baru mai 1 julai ni...
Aku mcm blur jek xtau wat pe tanpa PC aku...
Guna lab nye PC cam hampeh ni...
Sume folder acces denied...
Bengang tul...

Takpe2...
Aku kul 3.30 kang pun nak kua g Cyberjaya dah...
Harap bersabar...

Wednesday, June 24, 2009

AnDAinyA

andai bulan berbicara
-pasti si pencinta x berani pandang bulan lg sb kena kutuk jiwang

andai pungguk merindu bulan
-kompom pungguk jd pemalu sb bulan kata ko sape aku sape

andai bulan jatuh ke riba
-pasti besar paha org tu

andai kata ati dah suka
-klu dah suka mesti la dr ati xkan dr jantung lak

andai kata semanis madu/gula
-mestila manis dari gula/madu xkan dari garam

andai hati bersulam dusta
-xkan bersulam benang jd abisla ati manusia berjahit2

aku merepek jek ni...
tetibe terlintas kat pale...
hehehe...

Tuesday, June 23, 2009

SiJiL Oh SiJiL!!

settle sudah dokumen2 tuk sijil halal...
lega aku...
submit sudah soft copy..
tggu hard copy ni xtaula bila nak submit kat Cyberjaya...
bank draft aku xdpt lg dr finance...

lega pale otak aku sikit...
sikit jek yek...
ni shipment tuk Indonesia ngan Filipina dah memanggil aku nye Free Sales Cert dah...
belum sijil lain lagi....
hurmmmm...
nak kena communicate ngan marketing yg mcm @#%^&* tu yg aku malas...
tp nak sijil...
aduhai...

apela nasib ko bdn...
terima jela...
periuk nasi ko ni wei...
nak xnak layan yolah...

den nak blk dah ni...
ri ni den nak blk awal...
mlas fikir mende dah...
lg besh...

BERKECAMUK

kepala otak aku berkecamuk..
pale aku sakit...
bdn aku dah mula panas...
klu ku tau begini,aku amik mc jek td...
dtg keje ngan keadaan cam ni mmg xbesh thp gaban beranak lapan...
mlm td lum ade kul 9 dah selamat dah tido...
bgn kul 12.45 cam dah lama gila tdo..
dahla panas mcm duk dlm oven....

rini mai keje tgk muka exec yg seko ni lg mcm hampas...
smlm dia on leave xde wat aku serabut sgt...
diktator seko ni klu dtg cam !@#$%^ ckit...
dahla aku dberitau kna join shift start 14 july09...
lg rasa mcm !@$%^&*()_+
aku xsuka....
klu xcukup org xyah la wat...
kat offer letter dulu xde sebut pun psal shift...
huhuhu...

aku xde perasaan n xleh pk mende...
gu gu ga ga tul la...
mak...
along nak blk!!!

Monday, June 22, 2009

Aku mmg "sui" weekend ni

Aku rasa weekend ni mmg agak sui tuk aku...
Dr Khamis mlm lg dah start dah...
Aku perang ngan mr.BF...
pastu jumaat tgn aku terseliuh ...
aku wat xlayan smpai rini makin sakit gila...
ari sabtu g keje kena sakit pale mcm ape jek...
aku mkn lmbat pun ye kot...
aku biasa klu sakit pale mmg dtg ngan pakej...
pening pale + vomit...
sabtu tu aku cuak gila...
vomit+darah...
aku trus berfikir scr waras dan
berfikir mungkin sb pedas tp aku rasa smbal xde sgt aku mkn...
hurmm..
aku cite kat mak..
mak pun pesan jgn mkn cili sgt dua tiga ari ni..
tp hidupku tanpa cili sgt tawar lg hambar...
huhuhu..
ari ahad aku bgn pg tp tido blk sb kepala aku rase cam nak pecah...
SO...
satu ari aku lepak kat umah layan mata n astro+sudoku+novel...
hehehe..
dak umah aku 2org koje..
yg nak kawin tu xtau merayap mane...
aku lak pecah rekod mggu ni jd jaga kat umah...
terbalk tul dr biasa...
tp bagus gak sebab jimat kos...
poket dah rabak gila babeng dah...
ari ni dtg kje mcm sengal jek sb tgn sakit lg...
nak pkai n buka baju (t-shirt terutamanya) seksa gila....
huhuhuhu...
apala nasib...
diriku yg malang...

Saturday, June 20, 2009

* Tag Dari Zila *

1) "5" nama timangan anda
1.Kakak
2.Min
3.Along
4.Amin
5.MinMin

2) "5" sifat or tabiat buruk
1.xsuka bgn pg
2.slalu tertido xtutup tv n lampu
3.cpt naik hangin tp mudah sjuk blk
4.xsuka dgn benda berkaitan pengiraan n nombor (duit jek aku suka)
5.malas cuci kete

3) 5" makanan yang digemari
1.makanan mak msk
2.makanan yg selalu ade kat atas meja kat kg
3.sume makanan aku suka kecuali daging
4.makanan yg sedap2 n menyelerakan
5.sume makanan aku telan la sb aku mmg seorang pemakan

4) 5" subjek pelajaran paling suke
1.Rekacipta
2.Biologi (include microbiology)
3.Pendidikan seni
4.Management in Food Industries
5.Perundangan makanan

5) "5" lime benda wajib dlm wallet
1.Duit
2.Kad Pengenalan
3.Kad ATM
4.Lesen memandu
5.ING kad

6) "5" topik yg biase dibual bersame pasangan or teman
1.psal makan
2.psal keje
3.psal seseorg
4.psal duit
5.psal isu semasa

7) "5" mangsa tag
#xde sapela...sian depa penat nak jawab tag kang..hehehe ;P

MoNthLy ThEraPhY

Monthly therapy aku simple jek...
aku xyah susah2 jumpa pakar...
caranya boleh diikuti oleh sume org...
yela kan, sehari2 keje lg2 klu keje yg byk tekanan mcm aku...
tekanan dr segi mental lg teruk dr fizikal..

cara terapi yg aku amalkan:
1.blk kg halaman jumpa mak n adikku..(hehehe..muka blk kg)...
2.lpas dpt gaji, jamu mulut sendiri dgn benda yg aku terign sgt nak mkn...
3.g tgk wayang setiap cite baru asalkan aku layan cite tu...
4.yang last ni aku leh wat spjg bulan iaitu beli buku untuk diri sendiri..aku akan standby budget dari setiap gaji bulanan aku utk beli buku..beli buku adalah salah satu cara aku utk appreciate diri aku sndr lpas setiap hari penat bekerja dan ianya mcm hadiah la...

aku x biasakan diri aku dgn cara terapi suka shopping, shopping n shopping...
sbab aku bukan jenis mcm tu...
aku akan shopping bila perlu jek...
tp ade gak org kata aku ni kedekut beli brg sendiri...
beli brg adik2, mak n buku2 xpe lak...
biala org nak kata ape...
yg penting itu caraku bukan caramu...(hehehe..mcm lagu lak)
buku2 yg aku beli utk bulan may n june,ade yg len tp aku tertggal kat kg (include buku "Amazing Ingredients in Foods")
"Who's that girl?" aku xabis baca lg..
almaklumla kan, bahasa penjajah aku ni bukan bagus sgt...
aku kena baca setiap ayat n ade words yg aku xphm aku akan cek blk makna dia (klu time aku rajin la)


buku ni aku baru beli mggu lpas kat MPH Alamanda.."Gadis Gelandangan" tu memula aku tertarik bila aku dah que nak byar "Bila Dah Suka" aku nampak ade sorg awek tgh pegang buku tu...
aku g blk kat ruangan novel cr tajuk yg sama tp hampa...xde...
aku siap search lg tgk takut aku slh g section...tp bila cek mmg dah btul...
aku g enquery kaunter n mnta dak tu cari...
hehehe...
dia cari kat rak pun xde n terpaksa geledah store...("ntah pape jek susahkan org" kata MR.BF)

Friday, June 19, 2009

pELamiN AnGaNku MusNAh


"Pelamin anganku musnah"

satu masa dulu lagu nyanyian azie ni mmg top sgt dlm era thn 90-an(1995 klu aku xsilap)...
aku igt sb kat sek.aku ade pertandingan karaoke n ramai dak2 pempuan pilih lagu ni...
dak laki lak amik lagu zamani slam...
hahaha...
waktu tu aku darjah 5 lg...
tp aku xpenah la msk...

aku buat entry ni bukan untuk cite psal karaoke n lagu...
tp...
psal kisah benar yg aku dgr dr seorg yg rapat ngan aku ptg semlm...
ade seorg rakan dia nak kawin next weekend,28.06.2009 kat melaka...
sume dah standby..
kad kawin dah edar,
dewan tuk majlis dah tempah,
baju n mak andam sume pun dah tempah,
senang ckp tggal tggu pengantin kawin bersanding jela..
tp smlm rakan kpd kawan aku ni umum dia xjadi kawin(batalkan terus bukan postpone tarikh ke ape)...
satu tmpt keje senyap......
"...................."
xterkata..

mmg mula2 dia tak leh cuti sblm ari perkahwinan tp dia ok jek sb continue cuti after majlis...
dia kena lead audit...
no excuse say jepun punya bos...
tp keputusan batalkan perkahwinan n putuskan hubungan dibuat atas reason ape sume org xtau...
c bakal pengantin perempuan dkatakan terkejut dan terlantar di hospital...

bila aku dgr bnda2 mcm ni..
buat aku lg takut nak kawin...
huhuhu...

*lagu Pelamin Anganku Musnah tu mungkin akan menghantui perempuan tu

Thursday, June 18, 2009

Put Yourself in Other People Shoes


#sekadar gambar hiasan

Put yourself in other people shoe than u will know how they feel...

Cuba rase ape yg org len rase sblm buat atau kata sesuatu kat seseorg...
Xlalui jgn pndai ckp jek...
Xrasa jgn pndai nak ckp konon phm...
Xtau jgn gatal nak ngajar org len...
Xphm jgn malu nak tanye...

bila dah tau....
Jgn nak malukan org je...
Jgn nak marah org je..
Jgn nak perlekehkan org je...
Jgn tau nak pergunakan org je...
Jgn nak fikir diri tu bagus sgt...

aku kupas entri aku kali ni dgn pndangan aku n ape yg aku pnah kena n rasa...
aku xtau ape yg org akan fikir bila baca bnda ni...
aku yakin setiap org penah cakap:
"Kalau ko yg kena baru ko tau!!"
tp dah ckp mcm tu bila diri sendiri kena,
knape lak wat kat org lain pula...
btul x...
tp ade org mudah lupa...
mcm melayu mudah lupa gak la...

penah kena tp wat kat org len...
konon nak lepaskan rasa pada org len...
gunakan org len tuk kepentingan sendiri...
bila terdesak bru nak cari...
berpura2 jek...
cuba org wat kat kita cam tu...
mesti panas ati kan...

so...
nak wat sesuatu tu kena fikir...
ape kita rase klu org len wat kat kita

#entri ni aku bukan tuju tuk sape2 tp utk renungan aku n sape2 jek...

xSELALU aDIL

kehidupan kita kat dunia ni xselalu nya adil...
selalu saja ade berat sebelah...
xpercaya?
cuba pandang keliling kita takpun diri sendiri...
tp...
setiap ketidakadilan pada setiap perkara akan dgantikan dgn kelebihan dlm lain perkara...

andai xpercaya...
renungkan semula:
-anak org kaya senang dpt duit tp xsemua cerdik pandai.
-org kafir cerdik genius tekenal serata dunia tp xde pegangan agama yg btul...
-roda/ bumi tu kalau berpusing xsemestinya satu bahagian asyik kat satu kedudukan jek tapi disatu bahagian tu ada keistimewaan dan keselesaannya sendiri...
-org buta xbaca guna mata tp diarang leh rasa n baca dgn jari...
-org bisu n pekak n leh berckp atau dgr tp diarang leh ckp guna tgn n dgr guna mata...

mmg kadangkala kita rase xselesa tp sebenarnya tuhan bg kita keselesaan dr aspek lain yg berbeza...
sedar atau tidak, terpulang pada individu sendiri...
aku terfikir sume ni bukan sebab org lain tp hadir dlm diri aku sendiri...

I'm just sharing what i feel & think for this moment...;)

Wednesday, June 17, 2009

otak menggelegak

penah rasa otak menggelegak pk something x?
penah rase mukacam mayat dlm mase otak tgh menggelegak cam nak meletup?
penah rasa cuak bila wat salah yg sbnanye telah dilaui sebelum ni x?
penah rase cam nak blah lari je x bila hadapi sume ni?

mesti penah kan...
tapi dlm terpaksa kena hadapi juga...
aku dlm keaadan itu n rasa cam nak muntah n tergugat...

restructure

andai ade restructure kat tmpat aku n dberi pilihan ke dept mana,
aku pilih semula dept aku,Quality n Technical...
yela kan, base on backgroud pe....
bnda ni jd isu skrg kat tmpat aku...

byk sgt khabar angin...
aku malas nak lyn tp bila dah dgr kna pk gak ckit2...
tula kan, bukan setakat negara ade politik...
dlm company politik lg kuat...
nasib bek company aku xde persatuan pekerja...
klu ade kompom lg pning...

tp apapun aku n yg lain dah dberi job focus yg baru...
baru jek 15 minit taklimat dr manager dept.and ast.dia..
aku nye jd skop ok ckit la....
xdela aku kna telan bulat2 atau kna marah atas bnda yg kadang2 aku sndr xbape expert...
tp job scop baru ni agak mengconfuse kan jugakla tuk sume....
sb nya at the same time act.sume2 berkait....
dan aku nye exec mesti nek gila sb sume pusing blk kat dia...
at the last mesti kitarang yg pressure sb dia klu tension suka suki jek lpas kat org len...
tu yg kadang2 rase cam nak scratch jek kete dia...
huhuhu...

kadang2 prubahan membawa kebaikan...
kadang2 gak perubahan membawa tekanan...
depends act...
tp bila dah restructure blk nak handover mcm sengal gak la gamaknya....
xsuka tul...

Tuesday, June 16, 2009

xberbaloi

Semalam aku blk keje dah dkt 8lbih...
dsbabkan aku kebulur....pelbagai jenis mknn lalu kat kepala otak aku....
nak mkn McD la, nak mkn nasi paprik seafood ngan ayam KFC hot n spicy la...
nak mkn spageti pizza cam kak put wat la...
Nak bli nasi lmak kukus kat dpn tmn la....
kesimpulannya mcm2 la...
tp akhirnya setelah aku penat utk merayau mencari mknn tu aku yg scr spontan terpandang sebuah restoran kat seksen 19 yg mmg aku kna lau bila blk keje...
aku amik keputusan tuk belok ke sana...
aku nak order ns paprik cfood jek as my dinner...
lpas order tu aku tggu n bila masa bayar aku rileks lg even rege dia mcm hampeh dah skang makin mahal...
blk umah lpas mandi sume aku tuang aku ileks lg tgk kuantiti lauk dia...
aku goreng telur sebiji n sosej 2 pcs...
time mkn aku start berkira2...
bukan kata aku kedekut tp mcm xberbaloi...
bayar 6.50 tp lauk ckit, xfresh cfood dah lmbik n msk cincai...
mentang2la dah jd katerer utk program realiti tv astro dia igt leh jual memahal tp kualiti xjaga...
dulu masa program tu lum start semula, rege dia xla terlaluuuuuuuuuuu cekik darah...
ntah pape aku rase....
aku anggap sume org leh cr nama restoran ni...
lauk n nasi yg ku beli
lauk tambahan bg org kuat mkn

Yg Pelik2 jek


(gambo kawan Foo..hehehe)

Bila aku kelua mkn ngan June n Foo,mesti ade jek bnda2 pelik yg kitarang npk atau wat...
Bukan sngaja tp spontan....
Foo kata aku gila tp dia lg gila...
C june lak jd tukang ketawa jek....

Td aku kua lunch kat McD dkt2 uitm s.alam...
kitarang duk kat sblah couple yg mmg kontra gila....
C BF besa, C GF kecik....
Foo pndang depa,dia gelak..Pandang lg gelak...
Aku xtau la ape yg dia gelak....
June n aku lak pndang...
Serentak ckp: "NO.10"
hahaha...
Ketawa....
aku igt aku sorg jek yg suka guna perumpamaan tu...
Rupa2nya JUne pun sma...
Xlama lpas tu aku nmpk c BF tarik kerusi GF dia sblh tgn jek....
Ya ampun...
Mcm tarik ape jek...mcm anak patung yg xde berat...

LPas tu aku duk tgk pintu msk...
Sorg awek msk dgn control cun nya...
Lalu sblh meja kitarang...
Aku nmpak sesuatu...
Dia senyum dgn seseorg tp snyum control...
Aku membuat pndangan dr bwh menuju blk bibirnya...
Aku dpt lihat....
OOOOO...
GG dpannya xde...
Patutla snyum cam tu....
Xciden kot awek ni....
tiba2 June n Foo tanye lak apsal aku senyum2 sorg mcm org gila...
aku tunjuk la...

Tapi tiba2 F0o tenung lak muka aku..
Dia ckp:
"hei! you ada misai la"
bodoh btulla apek ni...
tu bukan misai la sengal!!!
normal la ade bulu kat muka....
kitarang tgk lak muka June rapat2 jarak xsmpai setgh jengkal....
Tetiba dak Mc D yg clear table pndang kitarang semcm jek....
HEhehe...
Kitarang xwat papela....
tgk misai jek...
Hehehe....

Foo tiba2 imagine klu bulu kat muka manusia ni leh memanjang n jd warna hitam...
dia ckp" mesti jd monyet besar kan"
n tiba2 lg dia jwb sambil menunjukkan jarinya kpd seseorg
"hah! yg tu ade iras monyet, siap kening bercantum lg!"
dia tunjuk sorg pak arab yg berjambang tebal....
Bodoh tul mamat ni...
Kuat lak tu dia ckp...
Nasib bek pak arab tu xperasan tp meja sblh dgr...
Hehehe

Spjg blk ke opis cite kitarang xabis cite psal monyet n sedara mara monyet....
Yg pelik2 jek tajuk perbualan masa lunch ....

Bru Perasan Bini Cantik!!!

"Baru perasan la bini sendiri cantik"

Itu ayat bos besar kitarang mlm td....
Aku stay kat opis smpai kul 8 mlm n dia pun on the way nak g parking singgah operation opis...
Aku nak masuk lab tetiba dia ckp,
"Mau tgk gambar anak n wife saya x?"...
Aku trus u turn blk n tgk la envelope yg di usungnya....
OOOO,....anak 2nd dia ikut kelas modelling Simone (dia kata antara top modelling agensi)....
Wife dia slalu teman....
Anak dia pun slalu shooting tuk astro(chinese channel)...
So...djadikan cite wife dia pun dipelawa utk foto shoot skali n hasilnya ialah gambo yg ditunjukkan kat kitarang...
Aku tgk mmg nampak beza ckit la lps wife dia d mekap dgn pro...

Kesimpulan sebenar aku nak ckp ialah :
-kenape si laki hanya akan perasan bini cantik bila sesuatu yg pro wat
-bila laki lain puji
-bila laki lain tgk bini dia
-bila mula2 jumpa2 mase muda2 dulu
-bila bini atau awek baru dia dah xlawa

ala... mcm lagu lama
"bila mama pakai celana, baru papa buka mata"

aku pun xphm knape leh jd camtu...
bini salah ke, sb xbergaya atau xleh wat mata hubby masg2 npk?
atau
laki salah ke, sb mata depa buta?

psal benda ni kita leh npk dr dulu smpai skrg...
bnda yg daily kat keliling kita...

p/s:entry aku mmg sengal klu pepg camni

Monday, June 15, 2009

moNdAy mOOd..


(ANDAI METER MOOD AKU SENTIASA MCM NI KAN BESH)
aku mmg mals nak g keje rini...knape?
sb:
-aku mals sgt2 la....
-aku ngantuk,
-aku xde mood igt keje yg aku xbape minatnak buat rini...
-aku malas nak tgk muka2 yg wat aku tension
-aku boring
-aku rase cam cuti xcukup mggu ni sb sabtu koje
-aku monday mood
ape2 jela...

aku rase mcm nak blk kg jek tp aku dah pokai n bru blk 2mggu berturut mggu lps...
aku nak keje duk kat umah mak....
huhuhu...
tp apakan daya xde peluang kerja kat area sana...
smlm aku ikut kak put g mama blogger nyer gathering kat kedai kopi(dkt tasik s.alam n muzium)
huhuhu...
aku xde gambo lak ...
aku dkelilingi parents muda bersama anak2 diarang...
aku tgk masing2 happy gila...
aku nk ada anak?
ntah bila...
ati pun xterbuka lg kawin n ade anak ni....
xde perasaan pun...
huhuhu...
mcm perasaan aku rini...
tawar...
hambar...


Saturday, June 13, 2009

Aku nak blk


(tmpatku yg slalu bersepah dgn paperwork...paerbag tu sb aku bw bekas amplang, charger n usb cable..)


(muka happy nak blk tido)

Aku nak blk dah..meja dah kemas dah...tggl tggu beberapa bnda jek nak kasi settle...
letih la bulan ni..byk keje....tp bln ni byk keje yg masyukkk...bukan mcm bulan lps...ntah ape2..
ape pun ....woi budak2 sengal!!! cptla submit!!! aku nak blk nih!!!!

BanGanG!!!!!

Aku bengang btul kalau org len wat keje masg2 tp xsettle kna tempias kat aku....
bukan setakat tempias tp aku yg kena settlekan...marah tul...xde rase tggungjwb atas tugas masg2...mkn gaji buta jek...lpas tu mnyusahkan org len...klu mcm tu gaji ko bg kat aku jek la....

Dah kje ko aku nak kna cover...org atasan xcari korang tp cr aku...main reason->aku immediate superior korang...tengkorak btul la...dah tua dah masing2 ..xkan nak kna satu persatu setiap minit aku nak ngadap muka korang,...keje pn dah bertahun2, yg dkt 10thn pun ade...xkan xleh adapt lg job harian...aku kata bangang kang kata aku guna harsh word...tp tula kenyataan...mcm aku xde keje len...aku pun byk keje la...bukan aku setakat nak perhati korang jek....aduhai...kang aku xplain pun korang bukan phm keje kitarang...payah tul la...

Xkanlah menda practice ari2 nak kna ckp setiap saat setiap detik dow....nnt bila duk remind reply kata "I'm not a kids anymore for you to talk to me again n again", "Aku tahu doh nak buak mendo tu", "Iya...Saya tau punya" ,"Lu xdak bgtau awal2 pun"...
Perghhhh....menyirap jek darah aku selalu...aku control diri tuk xmenghamburkan kata2 yg xsedap d dgr n wat cr root coz setiap masalah yg dtimbulkan leh depa...Tp muka aku jgn ckp la...muka dah merah padam kehitam2an thn bengang...

Kadang2 aku rase nak layan depa mcm mane pun aku xtau sb aku wat cara mcm org matured ade otak g sek tp depa wat mcm xpnah npk sek...Aku lyn cam operator kang kata kitarang diktator (pdhal depa operator gak juz ade title #Qa Asst.#)...

For now aku masih leh manage lg mnda2 ni sb aku tau n phm...

*Handle sekandang lembu lebih senang drpd handle satu makhluk bernama seorg manusia...yg spatutnya ade otak yg tuhan bg utk boleh berfikir...

Ntah PaPe..

Ari ni aku baca Utusan Online kat opis...
Dah lama aku xtgk berita kat tv so aku just online jek skjap2 bila ade masa...
Aku baca psal c model, Manohara yg kawin ngan putera ke-3 Sultan Kelantan n juga psal Ambalat...

Huhuhu...
Mcm2 skrg ni....dulu Sipadan pun kecoh , Pulau Batu Putih nye isu bru reda beberapa bulan...La ni timbul lak psal Ambalat....
Waduh2....Apaan ini sih....Kita mau hidup aman tenteram....Jgn bikin kecoh....Jgn nak jdkan 2negara huru hara even aku tau Malaysia slalu huru hara ngan politik dalaman sndiri tapi jarang huru hara ngan sesama negara lain...Aku pun xphm...Ape yg depa dpt dr kecoh2 mcm tu...I thing they got nothing....

Semlm lak dikatakan ade demonstrasi kat Kedutaan Malaysia kita kt negara jiran tu...Yg peliknya c Manohara yg dah kawin ngan rakyat Malaysia malah kerabat diraja tu sibuk join pasal...
Makin bagi hangat isu jek....Buat bnda main hentam jek...Konon sokong negara sndiri la tu gamakntya.... Klu dah mcm tu menggatal ngan org Malaysia sape suruh....Aku pikir sendiri la....Klu antara negara huru hara,ade isu mcm mane lah nasib rakyat dua negara ni yg ade diperantauan (aku maksudkan yg si rakyat Indon di malaysia n si rakyat Malaysia kita yg di Indon)...

Xke depa jd tertekan sb klu aku d tmpt rakyat Malaysia yg ade di Indon, aku akan rasa xselamat...Sentiasa risau....Tapi aku tak tau la kan rakyat Indonesia yg ade kat Malaysia....Mcm xamik kisah jek duk masyukkkk dgn panorama n rezeki yg depa dpt kat Malaysia....Bukan nak kata ape la kan...Masing2 phm2 sendiri sudahlah...

Mungkin mmg diantara rakyat Malaysia sndr mempunyai susur galur yg dulunya nenek moyang dtg dr negara seberang tu tp mungkin cara pemikiran kita kat sini berbeza n x emosional sgt n berfikir scr terbuka...

Tp apapun aku just harap kat Malaysia ni xdela huru haralagi...Cukuplah ape yg pernah dilalui oleh org yg terdahulu (huru hara politik tu len citela...dah mcm amalan jek aku tgk)....

Friday, June 12, 2009

Maslow's Hierarchy





Maslow's hierarki...


Aku terpanggil nak kupas psal teori ni dlm aspek dunia kerja.Aku pun xtau aku ditahap mana skrg dlm alam pekerjaan aku...Mungkin masih d tapak asas atau mungkin lebih bawah ataupun makin menapak naik...Aku t'pk smula sume ni bila bos aku menyebut psal teori ni...Dulu zmn sek ade la blaja n mase amik management subjek kat poli dulu pn ade lintas pandang gak bnda ni...Tp dah lama kan...Igt2 cam tu jela...

Sume ni timbul bila Regional Manager aku di pecat secara tiba2(mcm no reason sume org ckp include manager atasan len) by our CEO yg dtg scr mengejut last Monday kat Malaysia plant dan akan digantikan oleh Manager len yg mmg pure Hong Kong man (habisla kitarang)...Bayangkanla R.Manager tu pun terkedu....R.M tu aku rase dah lpas thp safety dlm hierarki maslow tu malah mungkin tahap yg lbh tggi tp dgn xsemena2 dia leh drop mcm tu..Byangkanla klu dia dpt jd G.M atau head kat company len mesti reputasi dia pun drop gila hanya bila org imbas blk prestasi dia...Dunia ni bukan sumenya adil...

Skrg aku just buat bnda ni as a pengajaran...Org yg dah duk selesa kat atas tak semstinya trus menerus selesa...dan kita yg baru nak selesa xsemestinya makin selesa..mungkin kita jatuh ke tahap yg teruk lak...sape tau...Tp apapun kita kna bersedia...

Ade org yg dah capai tahap self esteem(xtggi sgt2 la) tp dia dah skip beberapa tgga yg spatutnya dia lpanjat...mungkin satu masa dia akan drop merundum berderum2...sape tau...org yg suka amik kesempatan pun mungkin bleh jd mcm ni...gunakan org len utk kebahagiaan sendiri cam tu...

Entahlah...teori2 mcm ni kadang2 buat kita berfikir...kadang buat kita sibuk nak target yg tggi tp lupa diri...

ape ape jela...


Thursday, June 11, 2009

weekend at kg-part 2

Sunday(07.06.09)
Aku bgn dekat kul 12noon gamaknye…
Ape xnye dgn dah 2mlm xcukup tdo kan…
Tu pun aku bgn sb mak aku kejut aku ajak g wedding membe aku yg juga 3pupu aku(nenek aku n nenek dia sepupu)…
Wedding cikgu Lin…Dak kelas aku…
Aku bgn dgn malasnye n g umah cikgu Lin kita ni tp dsbabkan aku g agak awal dr membe len n aku dtg ngan mak aku, aku xlepak la ngan membe sek.


aku n adik gambo ngan lin(baju dia sama ngan cikgu hasnah nye,pelamin pun lbh kurg..sama mak andam mcm)
Lpas tu aku truskan lak misi jmputan kawin ke kg len n pkan len..
Tp kali ni aku xturun juz mak n eryn jek…
Aku lepak dlm kete lyn mata n lagu…
Ptg tu aku blk umah abiskan baca novel smpai mlm…
Mlm lak ade tragedy kucing sengal memekak kat umah aku…
Abis sume tdo lmbt…
Adik angah aku pun bru smpai dr berjln ke t’ganu…
Aku membntai buah salak yg dia bw la sambil lyn cd terminator..
Tu pun lpas adik aku c eryn layan cite “BUKIT KEPONG”…
Patriotik adik aku sorg ni…
Duk sibuk nk cite kat aku n angah dia lpas setiap adegan ape yg akan happen..
Huhuhu..
Mak aku sound dia
“Dik, along ngan angah tu dah tgk byk kali cite ni sblm adik lahir lg,adik xyah cite pn along ngan angah dah hafal dah cita dia…Sblm adik kna marah along ngan angah suh diam, lbih baik adik tgk diam2 jek”
Hehehe…
Ayat mak aku berkesan sb dia xnak kna telan ngan along n angah dia…

Monday (08.06.09)
Kul 6.15am tetibe jek dgr sesuatu berkumandang kat tlinga aku ->lagu Avril Lavigne(I don’t like ur gilfrenz)
Gurrrrrrrr……
Aku tersedar,,…
Knape alarm aku berbunyi?
OH tidak…
Aku xkeje rini…
Still at my hometown take my annual leave la…
Aduhai…
Bikin bingit telinga jek…
Aku off n smbung tdo blk…
Dlm kul 9.30am dgr sayup2 jek suara mak aku nak g kedai bli lauk tghari n aku slambe badak mamai minta mak aku wat mihun sup n bubur pulut htam(antr.peberet aku yg mak aku slalu msk khas tuk aku)
Celik2 mata dlm 11am dah bau sup…
Huhuhuhu…
Sedapnya…
Ari ni aku kna gerak blk s.alam dah…
Xbeshnya…
Aku gerak lmbt2…
Siap tdo dulu ptg tu dlm 2jam...
Hahaha,…
Sblm grak aku amik order mi siput cik anim kat kenalan mak aku dulu n memenuhkan CLK biruku dgn buah durian…


1/4 balance durian lpas mskkan dlm CLK ku

Mula2 xbau tp slps tu dlm perjlnn…
Ya ampunnnn….
Pning pale den…
Xdbawa sian kat mak sb dah kumpul lgpun aku lum puas mkn lg mase kt kg…
Huhuhuhu…
Tp manggis aku xsmpat nak rase…
Masih putik…


mukaku yg bertambah chubby

APEPUN AKU BLK KALI NI MMG PENAT TP AKU PUAS…
PUAS TIDO N MKN…
HASILNYA PP AKU NPK CAM DAH TMBAH TEMBAM CKIT…
APE X NYA…
MKN TIDO,MKN TIDO…
MAK MSK APE PUN BESH…
MKN XKIRA TIME…
HEHEHE…
P/S: LUV U MAK…

Wednesday, June 10, 2009

weekend at kg-part1

Jumaat (05.06.09)
Mlm Jumaat tu aku lpas keje trus g Appreciation Dinner tuk SRC team kat Shogun Sunway Piramid..
Hurmmm Shogun lg kan...
Nak wat camne kan…
Dah bos yg nak belanja kitarang 12org ni ajak g sane…
Layan jolah…
Blk dr Sunway dlm kul 10pm trus g amik kete kat opis sb aku tumpang Foo g…
Blk mandi2 n pack baju tuk blk kg, trus g umah k.put lak sb nak g tgk cite 17 Again kat Alamanda midnite show…
Cite tu wat aku fikir byk bnda sgt2…
Abis cite tu trus blk n tido dlm kul 3am n aku set jam kul5.30am sb igt nak gerak blk lps subuh tul…
Takut sesak jek sb Sabtu tu public holiday…

Sabtu(06.06.09)
Aku yg kononnya set jam kul 5.30am xberkesan..
Akhirnya aku blk dlm kul 7.15am kua dr umah kat Shah Alam…
Huhuhu…
Aku xleh dgr jam loceng bunyi ataupun alarm fon aku berbunyi…
Aku sedar dlm kul 6.30am(act.6.15am tp jam bilik aku sume cpt 15minit include h/phone except jam tgn n kete) …
Mmg time aku bgn tuk g keje selalu…
Aku yg gerak dlm keadaan tenang pd mulanya jd hangin bila kete dah start byk kat h’way expecially kat area N.Sembilan…
Xphm aku,smpai area tu msti jek jammed la byk ketela…

(muka control bengang sb byk kete n hujan pns smbil berselindung mata bgkak kurg tdo dbalik sun glass)

Ntah pape…
Dah la hujan…
Tibe kat umah dlm kul 10lbh aku trus kemas brg2 n bantai mkn durian yg mmg mak da kumpul utk aku mkn…hehehe…
(mlantak durian kat anjung umah sambil tenggek atas skuter mak..sedapnya)
Aku mlantak mkn durian ngan adik…
Tgharinya lak kna anta mak g kenduri kawin…
2tmpt tu…
Ade yg jejauh mak malas nak g,..
Yela kan…
Musim kenduri kawin jek klu cuti sek ni….
Blk jek anto mak aku trus lelapkan mata dlm 2jam ….
Ptg g anta mak g berubat kat Pengkalan Balak Melaka lak …
Dulu mak g adik aku c angah yg anta…
Aku mmg xdrive…
So aku mmg xkompom sgt jln dia…
Aku men redah jek (sb angah xde g Terengganu) tp bila cam kompius aku try tanye2 org2 yg boleh dpercayai…
Tp redah2 aku pn terror gak…
Mak aku asyik ulang ayat ni “Nasib bek men redah2 pun smpai gak”
Hehehe…Tgk org la kan...
At last aku smpai kat umah org tu dkt kul 7pm setelah bergerak dlm 2jam lbih…
Huhuhu…Umah dia tepi pantai Pengkalan Balak…
Mak kata nak berubat kat tmpat org tu kna time sejuk, xpun waktu hujan atau redup…
Yg pasti waktu sejukla…
Dia start ubat mak lpas maghrib smpai dkt kul 9lbh…
Aku n Eryn dah mcm2 gaya kat sana …
Duk xsnang, diri xsnang nak kua tgk pantai takut lak…
Nasib bekla aku n eryn dah standby buku masing2 n bw mr.lappy c angah…
Siap mak berubat kitarang trus gerak ke arah Bandar Melaka…n nak menuju ke umbai sb mak kata terign nak mkn ikan bakar…
Huhuhuhu…mak aku nih…
TAPIIIII…
Bila tiba kat Bandar Melaka jek aku nek hangin satu bdn…
Mcm Celaka….
JAMED satu jam lebih kat Bandar Melaka gara2 byk jln tutup tanpa notis n lauan yg di beri xtentu arah….
Pdhal laluan tu dia wat pusing2 situ gak…
Mmg byk la sumpah seranah yg dah kua dr mulut aku ni sb tgk2 xde mende pun perayaan ke perarakan ke..
Mak aku dah malas nak komen pape sb tau prangai aku…
Yela…Penat tuh, dgn bawa manualnya lg…
Kaki aku nih dah mcm xleh nk tkan clutch lgsung…
Sakit…
Mase g xla sesak sgt,,..
Ni waktu blk mcm hape jek…
Abis polis yg tutup jln n kerajaan negeri Melaka kena seranah ngan aku…
Negeri kecik xde system la pape la…
Huhuhu….tgh geram kan…
Akhirnya setelah 1jam lbih sgkut, aku dpt gerak n trus g umbai langsaikan keinginan mak aku wlaupun aku rase aku bw kete dah weng dah time tu…
Aku tibe kat umbai g trus kdai slalu aku lepak ngan adik angah aku tp ikan abis lak…
Try gerai len tp dia punya servis mmg wat aku jd laser thp gaban n kena dak gerai tu…
Bayangkanla table dah ade org duduk dia leh bia dkt berapa lama xclear n order air pn xmik2…
Aku dah la g masa pilih lauk dah ckp n remind tp xphm lg..
Kali ke3 aku bgn zasss trus kna ngan pakcik kat kaunter skali…
Trus pakcik tu sendr amik order…
Aku dah la pnat lg lapo…Usai mkn aku gerak blk trus n tibe umah dlm kul 2am mcm tu trus bntai tdo

Tuesday, June 9, 2009

rINDu

RINDU…
Satu perasaan yang sukar dielakkan dan dirungkaikan…
Tapi rindu itu untuk siapa…
Untuk yg dihormati?
Untuk yg diingati?
Untuk yg disayangi?
ATAU
Untuk yg dicintai?
Aku xtahu untuk siapa rindu aku ni…
Tapi dr dulu hanya terkenang seorang…
Salah ke aku merindu?
Ada yg kata salah…

Ada yg kata apa je masalah kalau setakat merindu…
Bukan luak pun org yg dirindu tu…
Aku kekadang terfikir gak…
Bukannye setiap kali aku rindu setiap kali tu gak badan org tu hilang atau luka sikit demi sedikit…
Aduhai…
Complicated nya rasa rindu yg aku rase ni…
Hampeh tul…
Tapi nak buat macam mana kan…
Perasaan rindu tu pemberian Tuhan Yang Maha Esa…
Walaupun ada yang kata kadangkala sume tu mainan syaitan…
Gangguan iblis menguji anak Adam…
Tapi kalau dah bertahun2 xboleh dikikis…
Salahkah aku?
Silapkah aku?
Ada yg setiap kali ku sebut pasal perasaan ni ada yg nak rebus otak aku bg lupa…
Hahaha…
Entahlah…
Betulkan…
Semuanya complicated…
Memang dalam hatiku bertekad untuk lupakan dia…
Xnak fikir pasal dia lagi…
Tapi rindu itu wujud kerana kenangan…
Aku xtaula…
Samaada yg aku ckp ni silap atau ape…
Banyak kenangan manis yg aku lalui tatkala seiringan dgn dia…
Lucu betul lah…
Itulah manusia…

Kadang rindu kadang marah...
Macam2 ragam...
Tapi hakikatnya aku xleh rindu lagi pd dia...

mcm2..

Last Saturday aku blk kg n cuti untill semlm...
Mcm2 mnda aku kna wat kt kg tp lpas tu aku byk layan tdo tanpa pk byk...
Ari ni lak aku dtg keje pg2 buta dah ade meeting tergempa tuk dept aku...
BYk sgt bnda happen dlm mase satu ari aku xdtg smlm...
Huh...

Thursday, June 4, 2009

letihnya...

Skrg jam menunjukkan 7.55pm ari khamis...
Aku masih lg dpn pc kat opis..
Aku mmg pnat gila ari ni...
Layan jek keje dgn xpk pape pun...
Buat jek...
Ni aku nak blk tp production still run sb td ad prob...
Aku n Fennel x brani blk dulu sb settlekan ape yg ptut...
Exec ku sudah blk...
Ari ni dia pecah rekod blk awal...
Kata ade dinner ngan kawan dia..
Tp aku n June syak dia ade date ngan mamat baru sb dia duk msg n bergayut xsudah..
Dia dah break ngan bf dia yg dia dah couple 4thn,..
Mase dia clash dia xcite tp asyik mengamuk2 jek kat tmpt keje...
Time tu aku lak hangin..
Lpas seminngu cam tu bru dia ckp...
Aku senyum jek tp dlm ati myumpah..
Ko break kitarang lak thn telinga...
Sengal tul...
Aku rasa cam nak blk dah ni sb MR BF dah duk msg2 ajak dinner..
Dia cuti dua ari ni(Thursday & Friday)...
Alasan: "saje nak abiskan A.L yg byk"...
Menyampah tul aku dgr ayat dia..
Taula cuti byk...
Sok blk kg...
Smapi sini jela...
Daaaaaaaaa....
Blk dulu......................

Task BAru


aku xla seserabai ini

Aku mmg xde mood nak keje semnjak dua mnjak ni...
Mood tu skrg makin lame makin m'jd2...
Aku rasa dah tibe masa aku cari tmpat keje len...
Lg pun dah dua dkt 2thn aku kat sini...(since 10.07.2007)
Hahaha...
Tp....
Aku xtau tmpat len leh offer aku lbih dr LKK atau x...
Sebab LKK antara company yg mmg dia nye offer dikategorikan tggi...
Aku punya keje makin bertambah...
Makin byk sijil2 dr MOH yg aku nak kna handle ...
Start bulan ni application tuk Halal pun dah nak kna wat sb. akan expired bulan Jan.2010...
Bos aku lak bg aku n exec aku task baru tuk wat sekali...
Berkaitan production n Qa dept...
Kompom la exec aku yg tuttutttttt tu bebel jek kat aku itu ini...
Almaklumla...MUrai
HR lak bg aku tugas tuk lead Teknikal N Engeneering Dept.tuk Courteus Team Awards..
Aku xsuka tul mende ni sbab nnt bwh aku ade la yg tittle M=Manager...
Depa ni len ckit...
Aku stress...
Daily job mmg dah lama makin bertambah...
Hummmmmm.....
Lotihhhhhhhhhhhhh.....
Utk sesape yg tau ade jawatan kosong tuk
Quality & Halal Management In Food Industries...
Sila hubungi sy atau forward kpd sy...
email:minfrogy@gmail.com
Hehehe..

Wednesday, June 3, 2009

!@#$%^&*()_


ketuk pale org tu guna hammer ni n tembak dia guna senapang ni lg aku puas ati kot...hehehe

Klu ikut kan ati mcm nak lempang ade...
Mcm nak loncat n pijak2 perut pun ade...
Mcm nak scratch kete dia pun ade...
Mcm nak cekik2 pun ade...
Mcm nak maki pun ade...
Tp benda yg btul2 aku nak wat ialah aku nak tumbuk muka seko2...
Baru puas ati aku...
Bia muka bengkak...
TP...........
Aku masih igt aku ni duduk dlm dunia bertamadun...
Masih ada tatasusila dan akal utk berfikir...
Jgn buat keje bodoh...
Walaupun mangkuk tu bangang...
Tak reti bahasa...
Tau main2 n asyik geramkan org je..

AKU BENGANG N MARAH BETUL LA!!!!!
DASAR !@#$%^&*()_+
PERGI DUDUK HUTAN JGN CAMPUR MANUSIA LA!!!!

Tuesday, June 2, 2009

nan sengal

Aku rase mcm nak sepak pun ade..
Mcm nak terjang pun ade...
Tp dlm mase aku tutup matala...
Hahaha..
Dlm anganku...
Hohohoho...
Ptg td ade org tanye aku psal in come tax...
Dia leh tanye kat aku bleh lg x bayar in come tax time ni...
Aku slambe jwb ngan sopan sungguh...
"31 April kaunter bayaran n online dah tutup la"
Hehehe..
Aku xtau la dia sedar x bulan 4 tu smpai 30hb jek...
Sengal2 aku pun yg xreti2 nak byar in come tax pun...
Sekurang2nye aku tau la....
X mcm manusia sorg tu...
Aku rase dah beberapa thn dia ptut bayar dah....
Smapi satu mase kang bila dah bertahn2 bru dia sedar lecehnya nak isi form year by year..
Klu isi form ngam2 ikut thn...
Bleh online jek....
sengal...
sengal....

Alhamdulillah,....


pay slip bulan 5 bru dpt rini


Voucher Jusco

After dpt gaji bulan 4...
aku rase hampa sb kitarang dberitahu thn ni ade bonus xtra jek without yearly increament...
Yela kan...ekonomi tgh goyang...
Tp...slpas tu dlm masa seminggu...
Aku ade dpt surat utk promotion...
Its mean my salary also increase start bulan 5 2009...
Alhamdulillah....
Tapi kali ni HR tak announce cam biasa la...
Aku n Foo jek yg tau sb dia pn promoted gak jd Production in charge(selain immediate superior kitarang la)...
May b sebab org len xde increament tetibe lak ade promotion...
Org pertama yg aku bgtau ialah mak aku..
Pastu bru MR BF n membe rapat ku....
Aku rasa syukur sgt sb bnda tu leh back up lg perbelanjaan harian aku...
Hehehe...
Tp klu nak difikir2 klu la yearly increament pn dapt...
Wahhhhhh...
Syoknya....
Tp kna igt blk satu pepatah ni....
"Besar periuk nasi, lg la besar keraknya..."
Huhuhu...
Tp yg sengal nye...
Sblm aku dpt surat tu aku mmg dah stress gila n aku dah apply utk keje len n dpt panggilan interview lak...
Nsb bek aku malas nak g sb tmpt tu kan damansara...
Area jamed tu...
MNC company gak...
Tu la...
MR BF kata kat aku...
Muka aku ni mmg muka snang dpt keje bila apply...
Tp yg peliknya swasta jela..
Keje gomen xpnah sangkut pun...
Hummmm....
Ntahla....
Smlm lak pepg buta aku dpt voucher Jusco sb kuiz safety bulanan tuk company aku...
Aku dpt full mark...
Aku jwb men2 jek...
Huhuhu...
Biala ckit pun...
Rezeki tu....
Syukur la...dr xdpt kan...

Monday, June 1, 2009

DinneR At Shogun Sunway Piramid


tetibe jek amik gambo aku

pungung ku bagai bertemu punggung Foo lak...hampeh tul

12.05.09...dah lama ek...tp aku bru dpt gambo ni rini dr Foo...
ari tu production team ade wat mkn2 n ade beberapa tmpat kosong...
so...
org dah ajak...aku g jela...rezeki tu...jgn tolak...xelok...
aku mkn slambe jek tp ade gak org2 yg g ni xleh mkn mknn jepun sgt n lg2 yg raw nye...
aku mkn 4round xsilap mlm tu...
hahaha....
blk lak lupa parking kat mane...
sengal tul...

WeDdinG CikGu HasNaH


(dgn pengantin kecik)

On saturday(30.05.2009) aku pg aku g anto mak aku check up n amik ubat kat spital sultanah fatimah muar..
Tghari aku blk aku trus jek g kenduri kawin membe aku c Hasnah...
Huhuhu...
Cikgu genit ini sudah kawin...
Posting kat Pontian, dpt laki pun org pontian..
Saiz lbih kurg jek...
Aku g ngan mak n adik aku sb masih ade talian sedara lg...
Aku x g ngan dak2 kelas yg len...(Kelas 5sains 1 SMPB 2001)
Aku g n tgk kali ni cam ramai membe aku yg blk kg utk g wedding Hasnah n cuit sek.
Almaklumlah...May b aku jmpa dkt 15 org ari tu..
Aku dkelilingi oleh cikgu2, 2 org pensyarah, seorg bakal doktor, seorg arkitek n sorg engineer dan seorg bkal microbiologist...
Waktu tu aku nye mood mmg down gila...
Aku sorg jek yg keje bese n juz ade diploma...
Yg len ade degree n master...
Huhuhu...
Diarg lpas matriks n diploma trus continue...
Aku??????
ntah bila...
Aku sedih bukan psal depa dah tunang or kahwin..
Tp dulu aku xde peluang cam depa...
Aku blk awal lpas gamba ngan pengantin sanding...
Aku moody...
NAsib bek dtg ngan mak n adik...
Leh wat reason blk awal...
Huhuhu...
Mak aku perasan mood aku time tu..
Blk tuka baju n kua g wifi n mengadu kat seseorg...
TQ to the seseorg...;)