Thursday, December 31, 2009

** HaPPy NeW YeAr !!!**



WISH ALL HAPPY NEW YEAR!!!!

Wednesday, December 30, 2009

*Diluah Mati Mak, Ditelan Mati Bapak*

Aku kelu untuk bicara...
Itu yang aku boleh katakan...
Maaf la andai ada yang terasa sebab aku sendiri perlu terkejar-kejar uruskan semuanya...
Aku juga manusia biasa yang kadang2 xterkawal diri sendiri...
Orang lain?
Itu tanggungjawab aku sebagai seorang staff makan gaji, anak kepada seorang ibu, kakak kepada adik dan aku sebagai aku....
Aku tak dapat memuaskan hati semua orang...
Di tempat kerja kurang sikit tekanan buat masa ni...
Nasib baik dua ari ni diktaktor cuti...
Jika tidak, pasti aku makin pusing....
Isi hatiku berkeluh kesah....
Nak kuluah takut berdarah...
Nak disimpan takut menanah....

Tuesday, December 29, 2009

* Phenylketonuria *

Weekend ari tu lepak kat Putrajaya..
Balik dari IKEA ngan kak Put g makan kat Restoran Saba' ( restoran Pak Arab) kat Cyberjaya..
Kitarang order apa yang patut...
Kak Put order Light Coke...

Kat label dia tertulis perkataan ni:

* Phenylketonuria *

Aku pun dgn selamaba ngan kak Put buat persetujuan untuk Google ( aku Google kat umah)
Hasilnya seperti dibawah:

Definition
Phenylketonuria (PKU) can be defined as a rare metabolic disorder caused by a deficiency in the production of the hepatic (liver) enzyme phenylalanine hydroxylase (PAH). PKU is the most serious form of a class of diseases referred to as "hyperphenylalaninemia," all of which involve above normal (elevated) levels of phenylalanine in the blood. The primary symptom of untreated PKU, mental retardation, is the result of consuming foods that contain the amino acid phenylalanine, which is toxic to brain tissue.
PKU is an inherited, autosomal recessive disorder. It is the most common genetic disease involving "amino acid metabolism." PKU is incurable, but early, effective treatment can prevent the development of serious mental incapacity.

Description
PKU is a disease caused by the liver's inability to produce a particular type of PAH enzyme. This enzyme converts (metabolizes) the amino acid called phenylalanine into another amino acid, tyrosine. This is the only role of PAH in the body. A lack of PAH results in the buildup of abnormally high phenylalanine concentrations (or levels) in the blood and brain. Above normal levels of phenylalanine are toxic to the cells that make up the nervous system and causes irreversible abnormalities in brain structure and function in PKU patients. Phenylalanine is a type of teratogen. Teratogens are any substance or organism that can cause birth defects in a developing fetus.
The liver is the body's chief protein processing center. Proteins are one of the major food nutrients. They are generally very large molecules composed of strings of smaller building blocks or molecules called amino acids. About twenty amino acids exist in nature. The body breaks down proteins from food into individual amino acids and then reassembles them into "human" proteins. Proteins are needed for growth and repair of cells and tissues, and are the key components of enzymes, antibodies, and other essential substances.

#p/s: kepada sesapa yg suka makan n minum, sila jadi seperti kami yang suka belek sebelum telan...baik untuk kesihatan...further info leh Google kat mana2 laman kesihatan...

KoMpOM pENiNg

Sok je ari bos ada dalam opis...lusa tulat terus cuti...
Repot dia nak tgk...
Aku pening...
Lepas present nak repot lak...
Benda yang bernama kimia selalu peningkan aku dari zaman sekolah lagi...
Cubala bagi aku wat presentation Microbe n wat repot microbe, kompom aku xpening....
Ni tgh tulis repot smbil blogging sebab aku serabut....
Depa nak cuti tp kita lak yang kena...
huhuhu...

#p/s: bila la aku nak jd bos lak...

Wednesday, December 23, 2009

Cerita Dari Mak-Part 2

Weekend ari tu aku blk kampung lagi...
Yerr..
Memang dah diketahui umum aku memang kaki balik kampung..
Balik kali ni sebab aku nak kena bawa adik aku beli barang persiapan sekolah dia...
Nasib baik Jusco Voucer yang aku dapat dari club ari tu aku xguna lagi..
Blehla cover beli barang2 dia...
Aku bawa mak n adik g Jusco Ayer Keroh...
Sebenarnya niat d hati nak g Jusco Bandar Melaka tapi apakan daya Jusco tu ditunda pembukaan dia sebelum kes letop2 ari tu...
Aku beli barang keperluan adik aku ari Jumaat ....
Just beg je aku beli ari Sabtu (sebelum meronggeng tgk wayang ngan Zila n Eryn) sebab aku nak survey harga beg..
Harga beg budak2 sekarang MASYAALLAHHHHHHHHH...bapak mahal..RM60++ keatas....
Dahla semua pakai tarik2 jek...
Kalau xtarik kesian gak tgk adik aku...dah la budak ni kering harapkan tinggi je lebih..

Dulu aku pakai beg cap SWAN pun xmahal gila macam la ni...
Siap aku bebel kat adik aku n mak suh buat usul masa mesyuarat PIBG sekolah, mana2 budak yg kelas dia lebih setingkat perlu disediakan locker berkunci agar budak2 ni boleh tinggal buku yang xde keje sekolah dalam locker...
Dengan cara tu xde la beban sgt...
Aku angkat beg adik aku pun aku tau dah azab dia dukung ari2...
Naik tangga smpai tingkat dua lagi...
Ish3,....

Okla..
Dah melalut cite pasal beg budak sekolah yang berat lak...
Ari tu aku g Melaka bawa kete adik Ngah aku...
Mulanya aku nak tinggal kete kat umah tapi tiba2 tuka fikiran bila adik aku kata dia nak pakai kete...
Aku pun xjadi nak pinjam sebab kalau tuka kete alamat kete aku dia pakai...
Dah la Si Angah ni bawa kete gaya kalah budak drift n bapak jin...Riso aku...
Tapi setelah diayat oleh adik laki ku nan seorg ni pun , Along dia cair la lalu kunci bertuka tgn....
Tapiiiii...
Sempat gak dak bertuah tu kena ngan aku..
Aku tegur dia:
"Nak menyorok dari awek mana ari ni smpai sanggup bawa kete kecik Along?"
Dia gelak gila2...
"Ko ni kan Long, tau2 jelah"
Dia xcakap pun aku si Kak Long dia kan...
Dah paham dah....
Hurmmmm...LElaki....
Aku g MElaka dgn hormatnya bawa kete si Ngah...
Nasib baik bawa kete dia sebab sepanjang perjalanan hari hujan...
Klu bawa kete aku kompom mak aku bising suh tukar wiper cepat2...:P

Dalam aku bawa kete di hinghway PLUS tu, mak aku start buka cerita pasal "ANGAH,KERETA & KERETAKU YG CUTE".

Angah: Mak, Along xnak tukar kereta ke?
Mak:Kenapa?Biala...Bukan ko yang tolong bayo kete dia bulan2 (aku suka jawapan mak aku)
Angah: Yelah, tuka kete besa sikit...MyVi ke...blk kg senang sikit...
Mak:Ko nak tolong bayo kan tuk Along ke?Kalau ye mesti dia nak Ngah....

Angah senyap je tapi mak ada cakap selalu dia sebut pasal kete...
Yelah, kerani kampung pun mampu pakai kete Ok kan...
Tapi tu hidup kat kg kos rendah, hidup duduk n makan dengan mak bapak...
Mak cakap gak, mungkin sbab dia terfikir sendiri yang dia leh pakai kete yang ok n selesa sedangkan Along dia kenapa pilih pakai kete cute tu je...
Mungkin dia xnak org cakap bukan2..
Cuma dia tak terluah je....
Memang dah lama dia tegur aku kenapa aku tak tuka MyVi je ke...
Paling habis jimat katanya...
Aku selalunya dengan selamba menjawab yang dia nak tolong bayar ke..
JAwapan yang kau dapat hanya lah sependek perkataan ini " HEk, Eleh"

Hurmmm....
Adik aku macam karenah....
Tak campur dengan si kecik Eryn yang manja n kaki repot tu..

Tuesday, December 15, 2009

* Cerita Dari Mak *

Tadi lepas maghrib mak call tanya lagi sekali pasal adik Angah ku...
Aku cakap haram dak bertuah tu tak call pun...
Alkisahnya dia dah wujud kat KL malam tadi lg...Dia lepak kat umah membe dia sebelum g TNB HQ pagi td...
Tghari tadi mak aku kata dia dah kat Shah Alam...
Along dia ni ha yg call dia duk celah mana...
Rupa2nya tengah berfoya2 dgn membe2 dia...
Yang kureng sikit aku nak dgr bila aku bercakap ngan dia dalam tipon tu, ada lak suara2 latar semua perempuan yg lantang membingit telinga bahasa aku xberkenan...

Okey2...xnak melalut...
Kisah nya tadi mak aku cite pasal adik Angah aku yang sengal tu...
Mak nak cakap dah gelak besar dulu...Geli hati katanya....
Mak cakap ari tu tetiba dia wat dialog kat mak masa duk tgk tv.Sehari sebelum tu dia jadi pengapit kawan aka staff dia kawin:

Angah: Mak, ALong tu umur dah 25, tapi xkawin lagi...Bila la dia nak kawin ha mak?
Mak: Yang ko tak pasal2 tanya ni kenapa Ngah?
Angah: Saje...(sambil sengih2 lalu menyambung)...Mak tak ingat ke ari tu masa Along balik kg dia kata kalau org kawin dulu dia nak minta pelangkah barang kemas sampai ke lengan....

Mak aku dgr terus gelak besar....Mak aku jawab lagi:

Mak: Ko percaya la cakap Along tu Ngah...Dia cakap tu bio ko fikir sikit nak kawin bukan buat suka2....Xde maknanya dia nak minta bukan2...
Angah: Eleh mak tu...Mak bukan tak tau Along tu bukan nye betul, sengal sikit...(hampeh tul adik Ngah aku ni)
Mak: Ko ni Ngah...Apela...
Angah:Yela...Kalau dia nak buat benda kadang2 bukan boleh org teka....

Aduhai adik aku...
Gatal nak nikah tu nikah jela tapi kalau dah calon pun masih pening nak fikir lebih baik jangan gatal dulu...Aku bukan apa, aku sayang adik2 aku even depa sengal tahap gaban mana pun...
Tu nasib baik masa dia melalut adik aku Si Eryn dah tido..Kalau tak kaki repot tu mesti dah call aku bagitau Abg Ngah dia duk cite pasal aku...
Adik2ku....huhuhuhu

Monday, December 14, 2009

Dulang Paku Serpih....

Ada orang kata aku jiwang...
Jiwang ke?
Yurkss...
Kadang2 kot...ikut time...hahaha...
Bila baca novel...
Bila duk berangan tempat2 cantik dalam kisah novel( lg2 yg kat overc sebab entah bila leh sampai)...
Dulu ada sorang mamat mmg aku hardcore suka gila gaban kat dia la senang kata...
Mamat tu kata aku sempoi sgt...
Dress up asyik2, balik2 JEANS + T_SHIRT...
Ada masalah ke?
Leh jadi feminin gak ape...
Kata aku xmake up la,duk bawa sling bag atau bag pack la, xmacam awek2 lain bawa handbag..
Who are you to judge me?
Sekarang ni dia dah kawin, aku teringin sgt nak tgk bini dia macam mana...
He judge me to much...

Selalu bila kita duk kata org yang tang tu la kita kena balik...
Its true when I found and heard from my friends or people around me...
Sebagai contoh la, dua org sepupu aku sendiri...
Depa tu memang ada darah Jawa tapi dah kacuk2 la kan dgn melayu...
Kita remark dia as Cousin A=CA..
CA ni penah cakap "Xnak aku dgn org Jawa, kalau dekat aku lari...Jawa makan katak wei...( Sengal jek, sebab dia duk bayang org batak gamaknya)"
Ayat CA duk cakap ngan adik beradik lain atau kekawan dia...
Sekali dia kawin!
Tup2 dapat bini cakap slang Jawa pekat gila...
La ni si CA ni cakap Jawa expert gila...
Anak2 pun sama tapi bab masak memang bini dia power gila...

Cousin aku yang kedua lak, remark as Cousin B= CB...
Dalam famili aku memang ramai je yang kawin campur even my ma n abah...
CB ni act.adik beradik CA...
Dia ni tentera ke polis aku xigtla sebab dia jarang blk kg.
Dia dulu suka cakap dia alergi ngan org Kelantan...
Cakap sepatah haram xpaham katanya dah la kg jauh berlaung2...
Act. selalunya memang mamat JOhor xbape ngam ngan belah2 timur...
But not in my family...
CB ni je special kes in my big family...
HAri raya ari tu aku g umah mak dia kat Simpang Renggam...
Dia balik Johor tahun ni...
Sat lagi bila aku dgr dia bersuara...
Alamak....
DIa punya slang Kelantan la ni lagi pekat dari bini dia...
Bini dia lak terror cakap luo...
Aduhai...
Kepada insan2 yang masih bergelar Mr. n Miss kat lua tu, jgnla sesekali duk cabul mulut...
Contoh dah ada...
Huhuhuhu...

#Suddenly duk buka cita ni...just ada org kata aku jiwang...

Sunday, December 13, 2009

*celoteh malam*

Setiap insan dijadikan berbeda2..
Ada yang bertuah ada yang tidak...
Sepanjang umurku 25tahun ini, pelbagai ragam aku temui...
Aku tak punya pengalaman bagaikan orang lain tapi aku cuba untuk belajar dari semua dan keliling...
Sikap manusia itu pelbagai...
Ada yang emosional, ada yang bermuka2, ada yang mengada2, ada yang suka mengata malah ada yang suka menipu tapi tak kurang yang suka berkongsi, suka membantu...
Itu lumrah dunia...
Seumur aku ini aku cuba untuk paham namun siapalah aku untuk mengetahui masa depan ku sendiri...
Aku hanya merancang tapi bagaikan kata orang, Tuhan yang menentukan...
Aku harap aku masih punya pilihan...
Aku harap aku masih mempunyai akal yang cukup waras untuk berfikir menilai setiap titik2 laluan kehidupan yang harus aku lalui...
Andai tiba masa baru aku tersedar, sungguh itu bukan pintaku namun mungkin aku terlena dalam alam nyata....

",.................?"

Ati aku selalu terdetik, perlukah aku katakan benda tu...
Atau just let it be...
Selalu sangat aku dirundum keliru...
Aku letih dengan keadaan tu..
Aku tak tau kepada siapa harus kuluahkan sebulat2bulatnya rasa tu...
Aku kelu...
Aku nak jadi macam orang lain tapi aku takut..
Aku tak macam orang lain yang aku lihat..
Tak semudah mereka...
Tak sesenang mereka..
Banyak benda lain lagi yang harus ku pikul...
WAlau aku seribu sendu sekalipun aku harus lalui...
Aku sedih.....

Saturday, December 12, 2009

kepala sakit!!!

aku sakit kepala!!!!!!!!!!!!!!!
keje banyak macam tutttttttttttt........

pergi training dekat sebulan setengah, keje pun bertimbun....

paling tuttttttttt bila ada org tau aku keje weekend ada lak yg minta tolong settlekan paperwork...

memang macam tuttttttttt betul....

paperwor tu aku nye secondary job k...

paperwork aku mende lain...

aduh duh....sakit kepala...banyak keje n banyak benda nak fikir...

otak aku tepu dah tgh ari macam ni...lagi2 kena keje di hujung minggu selepas cuti berselang hari...:P

Friday, December 11, 2009

* Hidup Bukan MAcam KIsah Novel*

Its a reality yang hidup kita ni bukan macam kisah dalm novel, dalam buku atau macam Harry Potter punya kisah...
Xpasal2 Harry Potter jadi sebutan...huhuhu
Memang aku pembaca setia novel....
Dari zaman sekolah sampai sekarang...
Setiap apa yang aku baca akan aku bayangkan dan akan aku pahami macam aku ada dalm buku tu...
MAke it like a reality...
Tapi janganlah sampai terbawa2 ke kehidupan sebenar kita...
Weng namanya....
Mana yang patut boleh wat panduan...
Yang tak baik wat teladan...
Aku tetiba je feel semacam sebab tengah bosan n duk layan novel ni...
Terimagine lak aku ada kat Kota London dengan watak novel yang aku baca...
Hahaha...
Sengal...
Bosan sebab ari ni cuti tapi xde menda nak wat...
Jap g baca novel yang ada kisah kat Scotland lak...
Hehehe...
Jom g Amberdeen lak...(btul ke aku eja nama tempat ni :P )

Thursday, December 3, 2009

* Busy Mode *

Busy!!!
It was what happen to me for this few weeks...
Busy with what?
Busy with a lot of training which I have to attend...
I think about 8 training include in house n external I must attend untill mid of Dec...
Macam nak muntah pun ada...
Tapi company dah provide, so pergi jela...
Bole gain knowledge kan...
Yang pastinya sijil2 tu berguna tuk aku pada masa akan datang...
Almaklumla...aku belaja x tinggi mana...
Dalam masa dua bulan ni production slow and ada dua minggu straight xde production...
So sebelum start training ari tu, ramai yang amik cuti include aku....

I have a vacation with my family beside bring the Miaziawa staff to have a familyday...
Kitarang g Cherating,Kuala Terengganu n Kuantan (not many interesting thing in Kuantan other than make me remember the old memories n aku g pusing2 merayap ngan ma n adik dengan larikan kete Angah)
They all enjoy mandi laut semua lagi2 chalet yang Angah pilih memang betul2 tepi pantai atas gigi air lak tu...
Bangun pagi mandi air laut...Xpaham aku budak2 ni even bapak budak n mak budak pun sama(bapak budak is include my abah, dah lama xjumpa pantai:P)
Aku, mak n eEryn hanya jadi pemerhati n cameraman...
Kitarang x minat sangat pantai lagi2 tgh musim hujan...
Eryn lak mmg xbape nak sihat but she still enjoy the days...
Since the 1st day vacation hujan untill last day we at there....
Tapi shopping tetap....
Aku la tu tapi shopping apa?
Shopping makanan la....
heheheehe....

#cannaot upload the pict due some prob. with cable:P

Tuesday, December 1, 2009

jatuh????

ati aku dah jatuh sakit...
tapi tetiba jatuh ati...
bengong tul....
dah jatuh sakit nak ubat pun xboleh...
gurrrrrrrrrrrrrrrr...........
kusut....
nak lari kat tempat yang takde manusia...
aku dah bosan dengan manusia2 yang entah pape...
aku rimas la...
aku bosan...
benci ....
nak duk umah tido lagi bagus....

Friday, November 20, 2009

Kambing vs Mesin Fotostat

Awal bulan ari tu ada seorang Exec baru masuk kat tempat aku...
Dia post kat warehouse tapi selalu duk mencacang kat operation opis...
Macam2 alasan dia wat selalu kalau datang kat operation opis...
Dia ni xtau malu sikit n first day datang lagi dah kecoh....

Nama sikit punya pelik, Kennedy Gabriela...
Muka melayu, kulit hitam2 si tampok manggis....
Bahasa pertuturan mandarin, bahasa melayu, english dan kadangkala loghat Sarawak...
Rupa2nya mamat Sarawak....
Ari2 duk menggangu ketenteraman awam aku....
HEI Ah Ken ni....Memang sengal!!!!
Dia ni sebenarnya Kadazan tapi nenek dia ke apa ada darah Cina....
Tu yang dia fasih tu...Anak kacuk...

Second day dia mai, dia nak guna mesin fotostate aka printer aka scanner...
Dia duk tekan2 nak scan xboleh2...
Sekejap lagi aku dengar dia cakap:

"Wei! Ko ni memang kambing la!!!Tak nak scan tuk aku tu bagitaula!!!"

Aku pusing ke arah dia dan aku tgk xde sapa pun dekat dgn dia kecuali mesin tu...
Aduhai...Memang sah budak ni sengal....
Dia perasan aku toleh arah dia, dia sengih n minta tolong tengok2an apa yang patut...
Aku pandang mesin tu baru aku tau...
Dia tekan no.I.D scan org lain...
Patutla xmuncul2 nama dia...
Sengal tul mamat ni....
Actually utk I.D dia sepatutnya dia kena buka flap untuk I.D button tapi dia x...
Dia ingat ikut huruf....
Aku cakap kat dia:

"dah kau tak buka, sampai kiamat pun tak boleh timbul nama kau"

Dia reply:

"aku sik tau la...aku ingat nama tu ikut huruf...sapa suruh letak satu huruf dua no....apalah kambing ni"

Memanglah dia ni jenis lawak lagi sengal...
Dah lah duk suka men terjah2 org je....

Wednesday, November 18, 2009

Cherating?

Aku tak sabar tunggu Jumaat...
Aku half day sebab nak gerak ke Kuantan seterusnya Cherating...
Walaupun sebenarnya aku harus ada di sana pada tengahari Jumaat namun aku hanya akan wujud pada malam harinya...

KEnapa Cherating?
Adik aku si angah tak jadi buat familiday untuk budak2 Miaziawa dia kat Cameron...
Tak ada aktiviti katanya...
Aku on je walaupun tak berapa suka pantai tapi dah free kan...
Aku hanya perlu mengeluarkan modal untuk beli tiket bas ke Kuantan je...
Tibanya aku kat Kuantan depa akan jemput.....
Dah lama aku tak naik bas...
Last masa aku training mula2 masuk keje dulu...
Bayangkanlah dah hampir 4tahun lebih...
Bukan berlagak tapi kalau naik kenderaan sendiri suka2 aku nak berhenti mana n gerak kul bape...
Aku naik bas ni pun sebab nak elak penat je...
Aku g sesorang dari Shah Alam...
Hari Isnin lak nak keje lak....

Aku nak jumpa adik aku si Eryn n buli dia cukup2...
Hhahahaha...

Malas nak layan!!!

Bukan aku mengelak...
Bukan aku sengaja nak menyakitkan hati...
Bukan aku nak buat bodoh...
Kalau makin dilayan makin aku yang sengsara hati jiwa perasaan..
Bukan ke lebih baik aku ignore je....
Biarlah nak marah ke apa...
Yang penting aku yang ok....
Memang nanti dijadikan alasan la tu...
Kononnya aku lah yang salah macam cari pasal...
Telefon tak berjawab, mesej tak berbalas katanya...
Aku kadang serabut,aku off terus...
Macam sebelum ni bukan dia yang salah...
AKu juga yang salah kononnya...
Aku jadi serba salah adalah...
Buat masa ni aku nak duk diam2 je....
Malas nak layan...

Monday, November 16, 2009

Aku Bukan Tunggul !!!!!!!!!!!

Tepat jam 9.52pm tadi dia anta msg ...
Bukan msg meminta maaf atau memujuk tapi padaku lebih kepada menyakitkan hati...
Tepat jam 10.42pm, masuk lagi satu msg bertanya aku dah dah tidur ataupun sengaja ignore him...
Yang sebenarnya hati aku sakit...
Aku bukan tunggul atau anak patung yang senang2 nak ditengking dan diherdik dan selepas tu diajak berbaik bagai tiada apa yang berlaku...
Dah acap kali berlaku, aku dah bosan dan hatiku jadi tawar,,...
Aku masih ada rasa hormat tapi tolong hormat pada aku...
Ego yang sangat tinggi dia milikki itu takkan dapat mengalahkan aku...
Aku bukan kata aku tak nak mengalah namun aku rasa sakit....
Aku tak nak apa yang pernah dilalui oleh orang yang terdahulu dilalui semula oleh aku...
Aku masih ada otak dan peluang yang membolehkan aku berfikir semasak-masaknya...
HAti aku memang betul2 sakit selepas satu berita ku angganp boleh ku lupakan...
Namun selepas itu datang satu herdikan bisa yang membuat aku terasa bagai dipijak2...
Buat masa sekarang aku masih boleh bertahan walaupun sebenarnya hati aku dah bengkak dan terluka teruk....
Kaum dia orang semua sama...Tau menyakitkan hati je...
Entahla...Selagi aku boleh bersabar dan bertahan,aku cuba yang sebaiknya...
Andai satu masa aku meletus, tak tahulah apa yang bakal terjadi kelak pada aku....
Aku pening......

Saturday, November 14, 2009

Lunch Hour Issues

Di pagi hari Sabtu yang tak payah rushing ni aku dilanda sakit perut yang amat menyeksakan...
Aku bangun awal tapi tido balik berulang kali...
So masa ni aku nak celoteh sikit pasal semalam....

As usual aku lunch with my opismate...
Tak kisah sesapa..Rotate sebab bukan semua antara diarang selalu free..Kekadang ada keje kat luar same as me...
Semalam kitarang pergi makan di Restoran Selera Kampung Satu blok dengan Ani Sup Utara di sect.9...
Kat situ makanan dia memang menepati selera orang kampung la...Tapi yang pergi berempat ni aku sorang je Malay...
Aku g dengan Manager ku, Exec ku dan Purchasing Exec...

Duk layan makan ayam kampung goreng yang rangup, tetiba bos aku buka isu pasal Malaysia new regulation tentang declaration of food ingredients such as milk n dairies yang memang banyak dikeluarkan oleh Nestle...Dia tanya aku n Exec aku ada dengar n perasan tak dengan isu ni...Aku n exec aku dok pandang sama sendiri terus menggeleng kepala serentak...
Hehehehe...Almaklumla, semenjak dua menjak ni jarang tengok berita...
Exec aku lak tengah dilanda angin bercinta...

Ni yang aku malas kua makan ngan bos, tapi dia ok gak tanya sebab kalau tak kitarang xconcern sangat...Dah la mende tu kena start on 1st of January...Enforcement nya bila, yang tu aku xsure....
Satu lagi bagus untuk aku ialah aku ni belajar tak lah tinggi mana, bila ada peluang macam nila aku nak korek tanya itu dan ini kat bos n exec aku serupa bila ada training program....
Iyela...dah tak belajar tinggi kalau tak usaha lagi teruk karang...

Itu satu hal isu yang aku rasa isu ringan...Bila on the way balik ke opis, kitarang kena melalui masjid besar Shah Alam...Tiba2 ada satu soalan kua dari mulut c Purchasing exec berbunyi
"I pernah dengar perempuan Malay tak boleh masuk masjid kan?"
Aku dah beberapa kali diutarakan soalan yang sama since aku sekolah dulu...Memang aku bukan bersekolah campur sebab aku bersekolah di Sek.Keb., Sek.Men.Agama Maahad N Sek Men.Keb...
Tapi aku mempunyai kenalan non muslim daripada aktiviti luar sekolah macam jamboree n kokurilkulum lain....

Kadang2 aku heran kenapa isu macam ni boleh ditanyakan...aku terfikir mesti ada cara penyampaian yang salah dari individu tertentu menerangkan secara tak habis kenapa ada masa wanita muslim cannot be in the mosque or musolla..
Dulu waktu aku belaja kat Polisas pun ada soalan berbentuk hampir sama diajukan pada aku dari classmate aku...Dak lelaki chinese...Daripada depa salah paham better aku xplain n bagi contoh yg simple n masuk akal untuk mereka tanpa memutarbelitkan fakta...
Aku xnak nonmuslim fikir our relegion got discrimination between men n women...

Sebenarnya bila kita duduk dengan pelbagai bangsa n agama , lebih banyak cabaran tapi cabaran tu buat kita lebih banyak berfikir dan menimbulkan tekad dalam hati...Banyak juga benda yang kita dapat pelajari ...Namun kita semua berbeda kepercayaan dan pegangan, tapi semua tu takkan jadi masalh kalau semua benda dibuat dengan cara yang betul..

#Ini pendapat aku sebab aku anak campur, bila dicubit paha kanan paha kiri juga terasa begitu juga sebaliknya...Aku tak kisah apa org nak kata...lantaklah...masing ada pendapat sendiri

Post ku di bulan 3

Aku pernah tulis benda ni masa aku post dalm bulan 3...Bila baca balik memang macam ada betulnya:

The nice men are ugly
The handsome men are not nice
The handsome and nice men are gay
The handsome, nice and heterosexual men are married
The men who are not so handsome, but are nice men with money think we are only after their money
The handsome men without money are after our money
The handsome men, who are not so nice and somewhat heterosexual, somewhat nice and have some money and thank God are heterosexual, are shy and NEVER MAKE THE FIRST MOVE!!!!!!!!!!!!
The men who never make the first move, automatically lose interest in us when we take initiative

Friday, November 13, 2009

BOHSAN!!!!!

Ari ni aku malas sangat nak menyinggah memana lepas keje...
Aku straight balik umah...
Dinner pun aku xbeli pape...Aku masak benda kat bawah ni sambil duk cuci kipas n kemas bilik...
*nasi goreng cili padi mahsuri ditambah ikan kering dari Sabah nek kapal terbang n nugget Ramly diminum bersama teh o suam kurang manis (Mahsuri tu brand company aku tuk pasaran Malay...hehehe)
Pastu konon nak jadi petani moden tapi buat bengang btul la...Asyik duk error je page dia...ntah pape tul...
Tengok tv,xde cite besh pun... ada xde tadi kul 7-pm cite cina "The Palladin" kat TV8 pastu "Pesan Mak" kat tv2...
Aku buka Astro pun tak ada cite menarik...Nak baca novel aku tak ada mood even aku ada 4 novel xbaca lagi tapi bila nampak gatal nak beli siap pening nak beli bila isi sama tapi penerbit berbeza....
Tapi apa yang aku tau malam ni aku bohsannnnnnnnnnnn.........
Nanti aku dah malas aku makan ubat aku kompom lenaaaaa....
Tapi nak layan dvd G-Force n The Ugly Truth dulu...
Huhuhuhu...Tak aku tengok tv, tv tengok aku....

Thursday, November 12, 2009

Bibik Oh Bibik!!!

Ari ni aku duk umah sesorang lagi sebab dak umah aku memang keje shift malam seminggu penuh...
Aku dengan selamba mengambil keputusan untuk melepakkan diriku di ruma Pn.Puteri Nuur kita di Putrajaya sebab husband dia pun outstation...
Aku xtahan tengok gelagat maid dia...
Semenjak aku kenal dia n dia dah berkahwin, dia ada 3maid...

Pertama si Zumrah, senyap orangnya n bermuka garang la pada aku...Tapi ok la..

Kedua si Imah, bibik cik K.Put yg diimport khas dari KElantan...Sengal2 ubi sebab macam ala2 org tua...
Ketiga ni paling aku x paham, Kasroha...DEngan aku pun nak wat sengal ubi gak...Aduhai....
May be dalam ati dia nampak muka aku je dia tepuk dahi..hahaha...
suka dukmenyemak menambah sepah kat umah bos dia...wakakaka...

Dijadikan cerita malam ni aku gatal buka fridge umah pn.Puteri n main masak2 tempe+terung bercili n Pn.Puteri lak duk bancuh dia punya budu bersama ikan bakar (Budu ada mangga n tomato lagi tau,,...Yummy)..
Rasa heaven gila aku...Dah lama je macam tak rasa masakan umah padahal belum ada sebulan tak balik kg....huhuhuhu
MAlam ni kitarang makan dengan happinya dengan tuk nampak budu pun heaven gak...
Tapi bila scene tang air kitarang tak leh tahan sebab bibik yang buat...
Mula2 aku minum aku rasa cam ada rasa grape, aku bgtau kak put tapi mmg cawan tu aku buat minum air F&N grape...
PAstu kitarang bantai minum bermug2 tapi k.Put banyak sekali...
Tuk pun minum sama lepas makan...Huuhuhu...

Nak dijadikan cerita ngam2 abis makan K.Put cakap perut memulas..
Bila dipandang tag hijau teh yang tersangkut kat jug yang kosong tu tertulis "JAMU TEA" dengan erti kata lain teh membuang sisa pepejal yang tak dikehendaki la....
MAti2 ingat teh Sabah sebab teh Sabah pun warna hijau gak tag dia... Huhuhu...
Sekarang adalah masa dan sesi menjengah toilet..
ADUHAI BIBIK KASROHA>>>


sekadar gambar hiasan,bukan hidangan sebenar..

Celoteh ari Khamis

Mood aku pagi ni memang mood malas pergi keje n tak sabar2 tunggu ketibaan petang Jumaat yang indah dan pagi Sabtu yang membuatkan aku tak perlu tergesa2 pergi ke tempat dimana punca periuk nasi untuk budak kuat makan ni....Ari ni pun aku g keje dengan pakai seluar,tudung n baju yang tak perlu iron...(bapak selekeh rasa)

Bila jalan normal shift bermaksud kerja yang ditanggung pun dah boleh dibahagi2kan...Tak payah aku nak tanggung banyak benda nak fikir dalam satu hari...Mood aku pun xberapa baik sebab aku baru hilang duit...Kehilangan misteri...Jeng jeng jeng...

Abaikan pasal duit tu, memang bukan rezeki k...Apa yang pasti ari ni aku jadi cuak, muka bertukar biru jap bila officer dari JAKIM mai datang wat surveillance audit secara mengejut untuk proses pembaharuan sijil Halal kitaorang...Yang datang kali ni bukan macam dua tahun dulu sebab yang datang kali ni semua senior2 n otai2 belaka...

Nasib baik semua dokumen aku dah kemaskinikan...Dokumen Halal bukan semua orang dalam QA dept boleh sentuh kecuali aku seorang dan akan dibantu oleh manager aku...
Semua dokumen telah ku update dan nasib baik tak ada apa2 yang tak ok kecuali kena satu Observation...
Audit Halal dijalankan macam audit HACCP dan ISO jugak cuma bezanya depa datang dengan orang bahagian Syariah sekali n masa dia lebih singkat..


Aku rasa serabut dengan sorang je antara tiga orang auditor ni...memang senior officer betul tapi dia Food Technologist yang duk bertanya itu ini non stop...Letihla nak jawab...Dush3x....
Nasib baik manager aku ada untuk back up n nasib baik dia belum ambil a.l lag...
Kalau tidak, mahu aku lintang pukang sesorang...Apapun aku lega sebab tak ada apa2 yang kritikal dan hanya ada sat observation result iaitu ada spider web duk menyelit kat processing area...Antu punya spiderman...tak ada tempat lain ke nak buat sarang gamaknya...Tapi apapun officer tu impress n kagum ngan sistem yang kita orang ada n keep tempat maintan bersih even diarang datang tanpa inform...


Bos besar aku sengih je bila tau tak ada apa2 kritikat tapi yang penting dari sini harap2 increament aku tahun depan ada lebih la....hehehe...Biasala kan. asam garam koje...Tapi aku bukan bodek bos tapi keje dengan usaha yang tekun tak ada bias....

Tuesday, November 10, 2009

Sunyi La Umahku!!!

Adakalanya memang aku rasa sunyi bila duduk kat sini terutamanya bila housemate kerja malam...
Semua keje shift kecuali aku,mulut aku yang tak berenti bercakap ni rasa gatal je...
Tapi aku nak cakap ngan sapa,takkan dengan dinding pulak....
Kalau aku duk kat kampung dengan famili mesti best...
Walaupun ada orang kata tak berkembang tapi sekurang-kurangnya aku ada kawan di ajak cari pasal...
Adik2 aku, si kecik Eryn kena buli ngan aku n Angah...
Angah lak duk berlawan mulut ngan aku dengan pelbagai percanggahan pendapat dengan aku yang sememangnya mempunyai prinsip yang berbeza...
Aku rindu nak melepak n bawa mak n adik aku c Eryn g merewang sampai mak aku membebel kata penat kaki...
Aku rasa macam best je kalau time lepak2 macam tu even sampai umah kompom tengok purse dah rabak sikit n letih tapi as long as aku seronok, aku tak kisah...
Duit boleh cari tapi happiness bukan sentiasa akan muncul....
Aku rasa macam tak best sangat saat ni...
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........
Aku rasa kosong!!!!!!!!!!

Macam Bagus!!!

Tak salah kalau aku katakan semua lelaki memang lebih kurang sama je...
Dah memang sejak azali diarang ni dilahirkan dengan gen "EGO" yang tinggi dalam diri dia orang...
Semua benda tak nak mengalah even the thing already proof in front of their eyeballs...
Geram aku rasa....
Bila bagi idea bodoh n idea tu ditolak terus la meninggi suara...
Memang pantang aku kalau orang tinggi suara kat aku pasal benda2 bodoh...
Benda yang simple konon nak wat macam advance tapi xpakai otak benda simple pun nak leceh2 kan...
Bila di tegur, cakap lebih sikit xleh terima...
Kata orang macam bagus la apalah...
Dah benda simple nak disusahkan otak apsal..
Nak kata orang tu tengokla dulu diri sendiri tu bagus ke tidak...
Kalau aku ni xbagus, pergila cari orang lain...
Bila kata bodoh tak terima...
Bengang tul..

Sunday, November 8, 2009

Spec.Checklist...

Di tengah ari Ahad di kala aku kebosanan n blur xtau nak wat ape ni, aku terfikir kat satu soalan dari seorang kenalan.

A close chinese friend asking me in a lunch chat:
June: You ni xmacam malay lain la...
Aku: y?
June: Iyela, others malay girl yang sebaya kita ni biasanya dah kahwin xpun dah engage..You still macam ni...Contoh kat tempat keje kita tu,Sarah umur macam you kawin dah dulu...Si Wan muda dari kita pun dah kawin...
Aku:Hahahaha...(tergelak aku dgr soalan c June)
June: I tanya la!bukan suruh you gelak...You fussy sangat ek?Nak kata xde BF you ada dah...Apsal x mau kawin lagi?X cover you punya spec.ke?(soalan yg wat aku terigt daa...)
Aku:Apahal you tanya?You pun sama, adik dah kawin siap dah ada niece lagi tapi you xkawin lagi...
June: (Tersengih macam kerang busuk je dia)

Sebenarnya aku bukan xnak tapi belum kot wat masa terdekat ni...
Tapi kalau aku jumpa orang yang mempunyai spec. sepeti di bawah ni, Insyaalah aku grab terus:
-Terima aku n famili seadanya, yalah aku orang biasa jek n org kampung lak tu...
-Takkan merendah atau memperkecilkan famili aku n aku, even kadang2 aku ada selisih faham ngan famili aku tapi aku xnak org luar duk pandai2 kata famili aku..
-Biarlah orangnya open minded n berpelajaran dunia akhirat(leh tunjuk arah kat aku la kan)
-Nak yang xberkira n xsuka mengungkit
-Nak yang lucu kena tempat n serius kena tempat, xnak panas baran n tau respect perempuan
-Nak yang boleh bagi kita senang bukan yang menyushakan n menyakitkan ati (aku bukan materialistik tapi sekarang sume keperluan bukan dibayar dengan air liur)
-Kalau boleh nak yang tinggi dari aku(hahahaha)
-Nak yang cerah n kalau kena jemur kat panas jadi pink ...hahaha(teddy bear n sis tau la)
-N etc......
-Perkahwinan bukannya satu permainan suka2 ati leh je men lanyak...macam2 benda yang perlu difikirkan n dititikberatkan...Sebelum aku terjebak dengan dunia itu, better enjoy 1st...

Entah pape jek aku duk merepek jek time weekend macam ni....
Boringnya,....

Merepek...

Apa je terdetik kat ati ni aku curahkan...
Aku terjaga pagi ini seperti waktu hari bekerja biasa...
Aku terbangun disebabkan tiba2 aku tersedak tak cukup nafas..
Masalah sesak nafas lagila....

Aku teringat kat pokok rasberry aku tak tuai lagi pun ye gak ...
Hahaha..abis kering dah...
Aku buka PC aku mulakan dengan bca Utusan online n paper2 Nasional lain...
Macam2 hal aku tengok benda yang terjadi kat MAlaysia nih...
Aku tak nak la tengok yang dekat antarabangsa punya hal dulu....
KAdang2 aku bersyukur dapat dilahirkan di bumi bertuah ni...
Aman damai n tenteram tapi itu dari segi luaran la...
Bila ditelek2 balik...
Huh...
Isu politik, berlawan2 banyak je...
Tak kurang jugak isu2 atau kes2 yang tak dilaporkan macam dengki tak boleh orang senang sikit...
Dah sesetengah pihak kena aniaya ....
Ha...Yg ini selalu kita nampak dikalangan masyarakat melayu....
PAntang n sakit ati tengok orang lain senang...

Kadang2 aku rasa masyarakat melayu ni masih berfikiran tipikal...
Tapi bukan kesemuanya la macam tu...
Ada yang boleh berfikir lebih maju n tak terikut2 dengan benda2 yang entah apa2...

Kadang2 bila berhadapan dengan benda2 tu atau orang yang macam tu aku rasa macam malas n nak pergi jauh2....
NAk lari....
Huhuhuhu...

# p/s:aku kalau blog-ing pagi2 mesti banyak merepek...:p

Saturday, November 7, 2009

Malam Minggu...

Ari ni aku kua lewat petang terus menuju ke Summit USJ sebab nak tengok wayang cite Papadom...
Huhuhu...
Punyala lambat aku pergi tengok padahal cite tu dah kua bulan lepas lagi...
Sebelum keluar mood aku dah down dah sebab aku teruk kena hujan sebelum dapat masuk ke kereta "org tu" yang duk lepak kat dalam n lock dari dlm..
Dah la Bodband ku macam tuttttttt sebelum kua sementara "org tu" sampai...

Tengok kat Summit ni mudah sikit dapat tiket even bau cinema dia aku xbape kenan sangat...
Aku memang respek gila dengan Afdlin Shauki...
Cerita yang diarahkan A.S ni aku xpernah terlepas...
Cite yang ada dia even orang lain jadi director pun aku tengok...
Thumbs Up for Afdlin!!!!
Cerita tu memang menyentuh perasaan aku...
Andai aku milikki insan seperti en.Saadom sebagai ayah atau suami di dunia nyata ini,pasti rasa syukur sangat2 kupanjatkan...
Tapi macam yang aku katakan lah tadi,ANDAI.....

Abis tengok movie aku terus gerak balik makan kat kedai dekat dengan umah...
Huhuhuu..
Ramai gila orang duk lepak kat situ sebab tengok Liga Malaysia,...
Kelantan vs Negeri Sembilan...
Aku lepak lama duk layan tengok bola...
Aku tak paham kenapa perlu ada yang bertindak tak sepatutnya setiap kali ada perlawanan...
Betul macam dalam iklan dalam Hot fm tu....
Main pun nak gaduh!!!
Aduhai....
Tapi xpe...ada semangat sendiri di balik semua tu...
Biarla Si Luncai terjun dengan labu2nya....

Jam 3.30pagi

Jam dah menunjukkan pukul 3.30 pagi...
Namun mataku masih segar dek disebabkan penangan sesak nafas aku ni...
Kerongkong ku seakan tersekat...
Inilah gara2 kalau aku kena selsema teruk sekali dengan demam...
Datang as a package...
Package yg aku sendiri menyampah...
Sambil melayan mata yang xlelap, aku teringat cash voucher ku berjumlah RM150.00 tertinggal kat opis...
Rezeki lagi tu..Alhamdulillah...
Biarlah pada org yang senang nampak nilai sebegitu macam sedikit namun bagi ianya sudah memadai....
Aku memang ada masalh besar kalau xboleh tidur malam ...
Benda ni akan meleret2...
Aku akan bertambah banyak fikir...
Huhhhh...
Aku pun tak tau kenapa...bukan sengaja nak fikir tapi semuanya datang menerjah....
Aku kadang2 nak buat tak paham je tapi xboleh...
Yang datang menerjah tu semua bukan setakat benda kecil tapi tentang kehidupan...
Samaada pasal diri aku sendiri atau org2 dikeliling aku....
Aku selalu sangat berdoa agar aku dapat rasa free sangat2 sesekali walaupun sekejap...

Friday, November 6, 2009

Bila LA Masa Tu?

Dua ari lepas aku terima perkhabaran kawan sekelasku semasa sek.menengah akan melangsungkan perkahwinan dengan jejaka pilihan ati dia...
Dia duk jmput guna fon n Friendster jek...
Iyela...tu cara paling mudah katanya....
Sapa xtau umah dia bolehla minta anta kad jemputan berpeta...
Seorang demi seorang rakan-rakanku mengakhiri zaman bujang masing2...
Seorang lagi pun duk sibuk cari persiapan perkahwinan gak n sampai abis beribu2 hanya untuk shopping barang nikah je dulu...
Hurmmmmmmm...
Aku bila lagi?
Belum tiba masa...
Bila masa tu sampai n aku dah ready, akan ku tampal mulut berbau busuk yg duk sibuk busy body selama ni dengan kad jemputan aku yg cantik kang...
Bila tu?
Tunggu jela....
Tapi yang pasti bukan dalam masa terdekat ni...
Calon yg dok melekat kat ati ni dah kena umpil dah dek dengan perangai yg macam celaka makhluk tu....
Calon yg sipi2 ada tapi x leh singgah lak kat ati aku...
HUhuhuhu...
Ya Allah, kenapalah hambamu yang seorang ni liat sangat kan kalau disebut pasal kahwin....
Banyak sebabnya actually...
Keadaan sekeliling masa kita membesar...
Keadaan famili ...
Keadaan tempat kerja...
Keadaan diri sendiri...
Dan macam2 la....
#p/s:
Wedding ring impianku : simple....
Wedding theme: garden wedding=white+pink+green=so sweet....

SeNTap Di PAgi ARi...


Ari ni pepagi lagi aku dah sentap...
Dah la badan masih rasa "dedo" lagi sebab demam lum ok betul...
Doc.bg M.C satu ari je tuk semalam...
Pagi ni masuk2 je,aku punya QC tua tengking aku...
Aku tegur dia baik2...
Aku guna suara bernada rendah je sambil aku tolong dak lab settlekan sample urgent...
Kalau xsalah aku xkan tegur...
Aku taula dia tu dah tua n nak dihormati bagai tapi kalau dah salah, kita as the superior kena la tegur...
Yang dia xtau perlu dibagitau...
Aku tau dia orang lama...
Tapi kalau ada cara baru, mestilah kita kena ikut..
Aku cakap baik je...
Aku nye bos dengar, waktu tu aku kat lab n suara dia leh didengari sampai ke operation opis....
Bos aku datang...
Dia duk sambung meninggi suara soprano dia...
Aku mmg rasa terkejut n sentap gila...
Bos aku panggil aku masuk lab microbe yg sememangnya kalis bunyi dari luar...
Tapi yang syok org dalam leh dengar sume org luar cakap termasuk hingga dua bilik sebelah...
Aku ditanya pelbagai soalan sebab bos suruh Qc aku calm down pun dia masih menjerit macam kena rasuk...
Biasala kan...
Kalau dah K_ _ _ _ _....
Geram aku...

Mmg aku hormat tapi kalau dah marah kat org tapi aku yg kena mmg aku hangin...
Tapi aku masih ada otak yg leh berfungsi dengan baik...
Aku dengarkan je dulu hamburan dia...
Lepas sejuk nanti aku nak tanya dia balik...
Patut ke dia cakap macam tu kat aku....
Aku tau dia xkan minta maaf pada kitarang even dia wat salah sebab dah banyak kali....
Dan yang menghanginkan lagi ada batu api dibelakang dia...
Xlain x bukan seorang lagi Qc ku yg sentiasa bermasalah...
Dia kata kitarang xrespect dia n xfikir kebajikan dia...
Kalau xfikir kebajikan dia, kenapa kitarang bagi dia keje ringan je, kenapa kitarang consider dia M.C setiap bulan kekadang lebih 2 kali...
Kitarang kalau xcukup mainpower,siap kitarang yg tolong replace lagi...
Aku kadang2 terfikir diarang ni xtau bersyukur...
Cuba tanya company lain punya QC, ada x exec n supervisor yg nak duduk jaga production line sehari suntuk just sebab nak ganti anak buah yg tetiba M.C atau M.I.A?
Aku tau jawapan dia dah...
Tak ada.....
Aku xmengaruk balik sebab aku tau pemikiran aku tahap mana,pemikiran dia lak tahap mana...
Kalau aku pun sama2 wat macam tu, xubah la aku sama je macam dia....
Yang aku bengang, semalam aku M.c n xtau menau what happening yesterday...
Dia hangin ngan exec aku tapi dia drag benda tu ke ari ni...
Aduhai....
Aku tau pun dari bos aku...
Nasib baik bos aku xbising kat aku sebab dia tau bukan salah aku...
Dia paham....

Tulah resam manusia....
Aku ambil ni semua as a management learning session....
Xnak simpan dalam ati tapi yg pasti buat masa terdekat ni mesti aku xde ati nak bercakap ngan si QC tua tu....

Thursday, November 5, 2009

.................

Aku rasa kosong sgt...
Aku xtau kenapa...
Dah la since monday lagi aku dah menunjukkan tanda2 nak demam...
Dgn flu nya,sore throat...
TApi aku gagahkan juga dtg keje sebab si Fennel MC 1bulan gara2 hidung dia yg patah...
Lgipun aku punya tugasan yg perlu diselesaikan...
Cover keje org len lg...
Tapi akhirnya ari ni aku kalah...
Bgn pg tadi mmg tak larat nak g koje...
Bgn terus g klinik....
Hurmmmm....
Aku rasa nak balik kg. je...
Saat ati aku rasa xbesh, itulah tempat pertama yg sentiasa terlintas dalam kepala otak aku ni...
Mak pun xsihat di hari lahirnya pada 3.11.09 (Selasa)
Musim gamaknya...

Weekend ari tu aku lepak ngan org2 yg terdekat...
Aku xnak jiwa kacau ku jadi makin terganggu....
Aku dapat lalaikan diri jap dari permasalahan walaupun ada gak terlintas di kepala otak ni...
Apapun aku perlu cuba jadi kuat....

Sunday, November 1, 2009

perkhabaran..

On Thursday night aku dikejutkan dgn perkhabaran yg aku sendiri x bersedia untuk mendengarnya...
Semua benda terhenti.....
MAtaku langsung xlelap semalaman.....
Aku sendiri termangu tatkala mendengar perkhabaran tersebut dr mulut si sahabat..
Teddy bear msg aku :" Min, call aku cepa..Urgetnt"..
Aku xfikir dia akan menyampaikan perkhabaran yg boleh meruntun jiwa aku until ke ari ni..
Apapun saat ku dengar perkabaran tersebut aku jua terasa lega sebab aku mempunyai kepastian...
Hampir 6-7 tahun aku menunggu xpasti...
Sekarang aku boleh klasifikasikan Dia as.!@#$%^^&*()_
He thinks who am I for him...
Suka2 ati tipu status n xcite hal sebenarnya..
Even his best friend pun xdibagitau.
Kenapa?
TAkut membe tu bgtau aku?
Memang la kalausaat aku tau perkhabaran itu Dia ada di depan mata,memang dah kena penumbuk sulungku yg dah lama xcium muka jantan....
Teddy Bear suh aku call wish Dia n his wife for their wedding...
Mati idup balik aku xkan wat...
Dalam ati mmg masih sayang but akan kuubah rasa itu menjadi perasaan lain...
Namun kenangan xkan dapat dilupkan..
Like my dear sis said:"Min, Allah nak tunjuk perangai sebenar Dia kat Min dari apa2 berlaku di masa depan"
I agreed but my memories still xleh erase lagi..
Apapun...

LIFE MUST GO ON!!!!!

p/s#buat teddy bear yg mendapat perkhabaran yg hampir serupa dr Kodomo 2ari selepas aku tu,harap bersabar yek...."Kita serupa, Namun still berbeda"

Friday, October 16, 2009

Bercampur BAur

Aku luahkan apa yang terpendam...
Aku luahkan selepas mendengar perkhabaran gembira dari teddy bear...
Tapi hati ku bercampur baur...
Suka, gembira, perit , pedih,takut dan bisa....
Semua orang tak sama....
Aku masih yang dulu...
Tapi otak dah boleh berfungsi dengan lebih sedikit cekap berbanding dulu....
Aku rasa perit...
Tapi aku kena telan juga....
Sekarang hanya pada Tuhan aku perlu berserah....

Wednesday, October 14, 2009

Suka,Kasih, Sayang & Cinta?

Semua perkataan tu lebih kurang sama maksudnya...
Namun dalam tak sedar, semuanya tidak semestinya datang dalam diri kita dengan pakej....
Kadangakala, setiap satunya datang berbeda2 bagi insan yang berbeza...
Bagaimanakah kita nak membahagikan setiap satunya?
Bagaimanakh kita nak mengagihkan semua seadil2nya?
Persoalan demi persoalan timbul bila tiap kali perkataan2 ini terlafaz....

Suka ke?
Kasih ke?
Sayang ke?
Cinta ke?

Payah persoalan itu untuk diuraikan....
Apa yang aku tahu aku hanya pernah betul2 menyintai sekali sahaja...
Yang lain aku tak tahu untuk spesifikasikan....
Andai tiba masa ianya datang kembali setelah kecundang tanpa bukti, mungkin ia jadi untuk kedua kalinya...
Waktu itu mungkin aku akan bersyukur sangat2 diepertemukan mungkin dengan orang yang boleh ku berikan pakej ini...

Namun...

Hanya insan yang boleh menerima aku dan keluargaku seadanya saja yang boleh menjawab segala2nya....
mungkinkah hatiku akan berbunga kembali?

Monday, October 12, 2009

Trip....

Yerrrr...
Aku memulakan perjalanan ku ke Langkawi pd ari Jumaat pagi dan pulang malam tadi...
LAwatlah dalam negara sebelum ke luar negara...
Hahaha...
Tagline untuk promo negara sendiri...
Aku g sana macam nak enjoy tapi xbape nak enjoy sebab aku adalah comuttee yang bertanggungjawab untuk membawa seramai 100org disana termasuk persediaan untuk annual dinner bertemakan Malaysian Night/Malam Satu MAlaysia yang dihadiri oleh org H.Kong, S'pore n Kambodia/Thai...
Comittee nya bape ktul jek dan aku la selaku m.c triibahasa glamour untuk malam dinner (hahaha...glamour la sgt)
So...terasa la keletihan tahap gabannya....
Akan ku upload gambar2 ku di sana bila ada masa lapang kang....

Sunday, October 4, 2009

...........

kadang2 suatu penantian dikatakan sesuatu yang bodoh oleh semua orang...
tapi adakalanya penantian itu juga mengajar erti kesabaran...
penantian yang xbermakna juga apa kurangnya...
lain yang diharap...
lain yang mendatang....
akhirnya tersekat tanpa arah....
bagaimana harus lari dari semua ini...
semua ini sudah ketentuan...
walaupun dikatakan sesuatu kaum boleh mengubah kemahuan masing2 dengan uasaha,namun adakalanya takdir itu tetap takdir..
aku tak tau samaada kata2ku ini suatu luahan saja atau ternyata kenyataan...

Saturday, October 3, 2009

CaMerOn Oh CaMerOn!!





last aku g Cameron Highland waktu aku masih bergelar student tahun akhir di Polisas tahun 2005...
balik cuti sem g melepak kat umah Lely dulu ngan si Zila...
sikit punya jauh lepak dari Kuantan masuk Perak naik ke PAhang....
pastu baru balik Johor...
huhuhu...

kalau zila n famili dah holiday...
aku lak telah ditugaskan oleh adik aku merangkap pihak pengurusan Miaziawa untuk survey dan booked banglo kat Cameron bagi mengadakan company trip n famili day bagi staf2nya mula cuti sekolah bulan 11 karang....
ye...
aku tengah ting tong rini duk survey banglo yang xbape ketul sangat kat Cameron tu terutamanya kat area Tanah Rata n Ringlet....
nak cari apartment xberbaloi ngan kuantiti yang akan pergi n kos bayaran kang...
dulu memula g sana aku g ngan exco tempat belaja kitarang g tempat penginapan orang asli jek...
ni xkan aku nak bawa mak bapak budak ngan baby g sana lak...
huhuhu...

aku mengambil keputusan juga untuk meminta pertolongan Pn.Lely Khalilah si anak jati Cameron Highlands untuk membantu...
hehehe....

Tuesday, September 29, 2009

I'm BAck!!!

ari ni actually sudah ari ke2 aku masuk keje tapi semalam aku xsempat wat pape pun...
aku ade audit iso rini n esok..
siapkan dokumen yang perlu disiapkan...
ari rayaku tahun ni hambar dan memenatkan...
aku rasa hambar sebab perangai saudaraku terdekat ku sendiri...
wali n waris ku....
memenatkan sememangnya setiap tahun dari sebelum hari raya untill hari raya ke3 sebab posisi aku kat umah tu ialah sebagai tukang kemas dan tukang masak dari pagi sampai ke petang... kalau ada orang datang malam alamat sampai ke malam...
almaklumlah, umah yang famili aku duduk sekarang adalah pusaka grandparents blah mak aku... even nenek aku dah xde since 1993 tapi pakcik makcik, sepupu sepapat n sedara mara still datang umah n ada yang berkampung kat umah....
arwah atuk aku lagila dah memang xde since aku dilahirkan...
apapun tahun ni bertambah memenatkan n meletihkan sebab kena pindah barang...
umah belakang siap malam raya...
itupun xsiap sepenuhnya namun leh diduduki....
sampai petang raya pertama xabis lagi kemas...
kuih raya pun xberbekas lagi... memang banyak rupanya barang dapur mak aku ni..
tahun ni jugak budget duit raya ada lari sikit... kena tuka ngan adik kecik aku...
tahun ni jugak akula jadi driver parents aku keliling umah sedara mara aku yg dekat n jauh dengan kereta cute aku tu....
adik lelaki tunggal ku wat perangai...
selalunya travel jejauh nek kete dia sebab selesa n besar....
tahun ni kete bertambah sebiji lagi tapi perangai ntah pape...
aduhai adikku2...
aku pun letih xtau nak kata apa lagi dah....
aku nak beli kete lain bukan xmampu n xboleh bayar tapi aku kena fikir panjang..
kalau beli kang aku masih sayang kete aku sekarang ni,masih elok n xde masalah pun...
benda lain n saving kena ada gak kan...
di malam raya n di pagi raya jugalah aku menangis....
aku menangis bukan pasal pape tapi aku sedih dengan perangai manusia...
sedih aku tengok mak n adik kecil ku...
si kecik tu even pose (dia pose cukup sebulan)tapi ringan sungguh tulangnya membantu aku dan mak aku..
tapi yang tak tahan pantang ada masa lapang sikit xkira kat bilik dia ke, bilik aku ke, bilik mana2 la, mesti dia pakat lena dengan mengangkut teddy bear dia...
apapun moga hidup dia diberkati n jadi orang berguna dan mengenang jasa...
paksu n maksu ku tau apa yang dah jadi,diarang ada bagitau aku semua yang terjadi ada hikmahnya...
aku akui semua tu tapi memang aku sebak gila....
makan ati nama hah...
aku xbanyak amik gambo sepanjang kat kampung seminggu ni...
xsempat..
malam raya aku n adik bersungguh membuat apa yang patut..dok ajar dia pasang langsir..

g beraya bertiga

muka mak xnampak lak

kucing nakal kena dera ngan tuan kecik

port baru si KECIK

abah dok belek senapang kat umah cousin aku..act.senapang tu siap ada ukiran lagi..cantik

dok beraya kat segamat...umah cousin aku gak

balik beraya, muka letih adik...

muka malas balik shah alam pada ari ahad petang..
gerak lewat nasib bek xjam langsung..

Friday, September 18, 2009

sAlaM LeBaRaN...


Dikesempatan ini , ku ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri buat semua...
Ampun maaf ku pinta dari semua juga aku mewakili familiku....
Maaf Zahir & Batin....

Wednesday, September 16, 2009

Syawal Bakal Menjelma

Syawal bakal menjelma...
Ramadhan tahun ni banyak dugaan Allah bagi kat aku...
Syukur...
Dapat kurangkan dosa aku yang aku tau mmg berkoyan2....
Walaupun mmg aku ada mengeluh dan rasa macam nak melalak....
DAri awal Ramadhan sampai ke penghujung, xhabis2 dugaan yang aku terima...
Tak pela...
Aku redha...
Buat sahabat2 yang bagi nasihat kat aku,terima kasih atas dorongan semua...
Aku bersyukur ada sahabat cam korang...
Even aku sendiri paham yang sahabat2 aku sendiri pun ada masalah diarang sendiri yang diarang nak kena tempuhi...
Apapun....
MOH KITA BERSABAR AND REDHA>>>>

Saturday, September 12, 2009

jOm dECo!!

Semalam aku n 2 org geng Sport & Recreation Club company duk jenuh memasang deco tuk raya tapi xsettle2 lagi sebab barang xcukup...
Tu pun jenuh aku menganyam ketupat reben yang licin paling simple tuk digantung...
Dalam ati aku rasa bangga bila hasil tangan aku tergantung kat opis n cafetaria kitarang...
Semua sangka aku beli ketupat yang dah siap dianyam...Sabo jela...
Dan untuk julung kalinya opis kitarang akan dihias mengikut perayaan yg disambut di Malaysia...
Ye....
Itulah pembaharuan...
Aku pun bila tengok deco yg separa siap ni, ia dah menimbulkan rasa nak balik kampung beraya tu membuak2...
Tapi apakan daya aku hanya boleh balik Jumaat malam Sabtu sebab aku dah xde cuti banyak usampai bulan satu kang....
Dan keje aku juga melonggok sebab nak siapkan dokumen audit ISO yang memang akan menjelma setahun sekali...
Tapi yang aku heran sgt, kenapala dulu diarang apply dekat hujung tahun...
Dekat hujung tahun dahla banyak koje...
suruh pegang kerusi duk g posing lak...

ni Lagi aksi terlampau yang kat atas tu dahla nak tanggal...

Friday, September 11, 2009

KOLEKSI COKLAT DI OPISKU

Tetibe jek wat entry cam ni...
hahaha....
Ada coklat kat opis di bulan pose tapi dah abis ditelan dek antu coklat nan seko dalam opis ni...
gamba bawah ni 1/3 dr gamba coklat2 yang aku bedal sepanjang beberapa bulan ni...
semua bawaan dari dak2 marketing yg g outstation ataupun dak2 yg g holiday...
ada dari Turki, Dubai,India,Hong Kong ,Singapore dan xlupa dari MAlaysia....
tapi sebelum makan aku biasanya akan tgk ingredients list code utk emulsifier ngan bahan tambah lain...
berhati2...
aku sorang kat opis ni...
kotak2 coklat yg kosong tu macam menggoda aku jek...





Tuesday, September 8, 2009

2 minggu ini

2 minggu ni banyak benda happen n aku pun balik kampung...
aku cite dgn gambar je la yek..


Saturday,29.08.09


ni gamba minggu lepas aku blk kg pagi2 mak aku dah masak2 nak anto ketiupat kat jiran2...
biasanya memang adat org tempat aku bg ketupat awal...
ni gamba pkai sunglass bukan pasal nak vouge ke apa tapi panas2,silau n tutup lebam mata xcukup...


delivery girl no.2


kuah lodeh yang dimakan ngan ketupat...
kat tmpat aku benda ni wajib...xde kuah kacang n rendang pun dah xpe sebab dalam dia macam2 ada...
kalau lodeh mak aku dia suka letak sayur campur banyak n kupang kering n udang kering...
keje aku lak tukang korek menda tu jek...
inila rupa juadah berbuka ptg mak aku masak2...
best kan...
macam2 ada...

Sunday,30.08.09

g shopping bju raya dak kecik...
aku ngan mak aku dah xlarat jek...
adik aku si eryn dah ke mana duk belek kasut dia....


punya panjang que sampai aku n mak kena gilir2 beratur...
sehari sebelum mega sale abis kan..

hahaha...
ini meter keter aku...
dah jauh upenye cik CLK aku berjalan memutar roda...
ni lepas adik angah aku guna g melepak malam merdeka....
memang logik la kan sebab setiap bulan balik kg.
sekali blk dekat 500km...

Monday,31.08.09

jom naik lori beramai2...
dah lama aku xnaik lori...
aku nak g amik besi kat hardware..
muka angah tempre jek kena bebel suh anto aku n kena paksa bgn tido...
hahaha...
dulu zaman sekolah g sekolah naik lori....
punya besa masuk pagar sekolah...
aku g sekolah naik lori sampai tingkatan 3...
balik mak amik...
abah aku transport keje dia mmg itu...
lori yang siap bawa tangga besi n ada pancing bagai...


pak itam yang susah ditangkap n disuruh masuk kandang dia...
gamba candid aku tgh jd forewoman eryn amik masa dia duk men hp aku..
Weekend this week




ini adalah gamba tukang jahit langsir yang tak bertauliah...
org len nak tido time tu aku baru nak start menjahit...
abaikan keadaan back ground yg semak itu sebab umah ku under renovation...
Bila balik Shah Alam keesokkan harinya,mulalah detik2 xbesh masuk keje sebab tertekan ngan manusia n keje2 yang melambak2...
Dah la sehari sebelum balik kg. tudung bawal aku kat jemuran hilang di curi org...
Seluar jean levis dua helai elok je tergantung...
Baru sidai xde angin xde ribut hilang....
Dak umah aku kata kalau sua tu org tu muat mesti kene kebas gak gamaknya....

Thursday, August 27, 2009

Berbuka di Mana?

Aku minggu ni banyak berbuka puasa kat umah je...
1st day puasa je berbuka kat luar...
Lagipun dak umah ku masak sodap...
Jadi jangan cemarkan perutku dengan hidangan nasi dari luar...
Hahaha...
Tapi semalam aku dilanda cirit birit gak sebab sahur pagi tu aku makan nasi goreng beli kat bazar...
Aku tengok nasi tu macam menarik jek masa abg jual tu goreng...
Pagi tu masa perangat xperasan sangat tekstur dah lain...
Bila ku sudu masuk ke mulut, aduhai...
Ku luah semula...
Ingat xde effect tapi perut ku tumpas di tangan bakteria...
Aku dilanda angin pus pus yang wat aku terlari2 beberapa kali ke toilet di pagi hari...

Dalam minggu ni aku menghitung detik jek nak tiba ari Jumaat...
Kenapa?
Sebab aku xsabar nak balik kampung n nak buat semua di bawah:

Nak berbuka pose ngan famili....
Nak makan masakan mak..
Nak bersahur style mak...
Nak tengok kerenah adik kecik ku berpose...
Nak rasa selera Johor...
Nak g bazaar kat pekan tempat aku...
Nak pacak tiang pelita kat umah...
Nak kena kemas umahsikit2 sebelum raya(tang ni aku x gemar sgt...hahaha)
Kesimpulannya macam2 aku leh wat bila aku ada kat kampung....

Dan next week pun aku akan balik gak sebab cuti 3 ari...
Tapi yang xbesh next week aku keje petang...
Kena berbuka kat opis...
Hurmmm....
Macam xbesh jek....
Xpela, demi mencari rezeki yang halal...
Akan kurelakan jua diriku berbuka di sini...
Ceh....

Monday, August 24, 2009

Kenangan Sengal Bulan POse

2007
Bazaar Ramadhan Puchong Perdana

Aku p bazaar ramadhan kat puchong perdana..
Aku pakai t-shirt ngan jeans n bawa sling bag aku macam besela...
Tiba kat satu gerai tu aku duk belek2 lauk...
Tiba2 aku dengar ada orang cakap cina kat aku...
Pastu di sambung lak ayat"Amoi!u mau lauk apa?Pilih la...Ada manyak ni...."
Aku pandang arah suara...
Aku tengok sekeliling aku, aku sorang je customer kat situ...
Kompom kakak ni cakap ngan aku...
Kakak ni juling ke....
"Aku MELAYU la!!!" dalam ati aku berkata..
Semalam aku g bazaar tu n tiba2 teringat daaa...
May be waktu tu rambut aku panjang n aku wat poney tail kot....
Entah apa2 je kakak tu...

2008
Bazaar Ramadhan Section 20 Shah Alam

Aku balik keje tiba umah dalam kul 6pm...
Aku xtau nak makan apa...
Aku ajak housemate aku g bazaar dekat ngan umah...
Dia ajak aku g bazaar sect.20 n naik motor...
Dia bawa aku bonceng belakang...
Dekat sikit n xyah pakai helmet...
Sampai lokasi, kitarang nampak gerai target...
Dengan selamba aku turun motor seberang jalan dulu diikuti housemate aku...
Bila dah sampai gerai keberapa ntah, dia cakap kunci motor hilang...
Punya menggelabah...
Kitarang cari balik ikut jalan yang kitarang pusing...
Bazaar tu dah la ramai orang...
Tiba kat motor, nampak kunci motor melekat kat tempat kunci...
DAN...
Yang tak boleh tahan lagi,enjin motor dia xtutup....
Nasib bek motor xhilang....
Balik umah abis kena gelak guling2 ngan housemate yang len...
Aku la tukang bagitau...
Semalam tengah berbuka ngan housemate tetiba teringat...
Habis pecah perut...

weekend ku de ramadhan

yerrr...
org len 1st day bulan pose melepek kat umah tapi aku bangun tengahari lepas zuhur p merayap...
2nd day pun lpas zuhur merayap gak...
1st day g sunway cari kasut keje, dompet baru sebab ada sales....
2nd day g jalan TAR jalan cari tudung mak suh beli n aku beli selendang n telekung baru...
murah la macam...
aku memang baru bape kali je g jln TAR ni....
last p bulan pose thn lepas...
huhuhu...
setahun sekali...
1st day tu aku berbuka kat p.j tapi sebelum tu teguk air tebu dalam kete ngan en.BF...
dia drive, aku membuta jek kat sebelah lepas penat merayap....
g KL lak mr.BF mmg sengaja dera aku....
dia suh aku drive dia duk membuta kat sebelah smpai tiba parking...
hampeh tul...
dah tu mengeluh lagi panasla, penatla...
memanjang dia duk masuk dalam kedai yg ada air cond...
hurmmm....
ari ni aku tak tau nak berbuka apa sebab aku pose kali ni xde selera sgt nak makan....
tapi xpe....
weekend nanti aku bantai makan sebab aku balik kg..
next week pun sama....
mak masak kan...
hehehe...

Friday, August 21, 2009

RAMADAHAN AL MUBARAK



Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak 1430H..,
Semoga Puasa Kita Allah Terima..

Amin..

Wednesday, August 19, 2009

Kenangan Diambang Bulan Pose


Aku bersyukur sgt puasa thn. ni aku berpose sepenuhnya di bumi Malaysia..
Tak macam tahun lepas pada awal bulan puasa seminggu aku berpose kat China n Hong Kong...
Aku tercampak kat sana di atas dasar urusan keje aku di HQ dan plant lain...

Berbuka pose memang awal tapi nak cari makanan sengsara...
Berbuka ngan mi segera n nasi himpit yang abis diawal ketibaan kat sana....
Nak jumpa makanan Halal memang susah sebab aku tercampak di sebelah kawasan negara China(Xin Hui) yang xde muslim (aku xigt belah utara ke selatan china)...
Lagipun urusan keje aku kat sana ulang alik dari villa company ke opis dia xsampai bape minit sebab villa ada kat dalam kawasan kilang yang berekar2 tanahnya tu....
Waktu tu aku terbayang la betapa syukurnya duduk kat Malaysia...
Nak menangis pun ada...

Dah la g berdua je ngan bos aku yang memangnya kafir....
Zero about muslim sebab dia ni rock sikit...
Buddha pun x bape beno...

Kat Hong Kong ok sikit sebab aku duk kat hotel yang dekat ngan area bandar dia n membe sejawat kat sana rajin ajak tunjuk jalan....
Tapi apapun Malaysia is the BEST....
Biarlah aku ke sana sekejap tapi perit siut....
Apapun aku tetap anggap ianya kenangan di bulan pose...

#pengajarannya ialah bersyukurlah dengan keadaan di sini...dan aku akui pepatah lama mengatakan"Hujan emas di negeri orang,Hujan batu di negeri sendiri"..hehehe

Monday, August 17, 2009

FeVeR, Flu & SoRe ThRoAt..

Ari Rabu lepas aku start xsedap badan...
malam tu aku pi klinik kat sect.18,doc.kata aku demam di samping ulser yang penuh dalam mulut aku...
doc dia baik,hensem lagi...
kelaka nak mampus...
soknya aku g keje cam bese walaupun liat ku gagahkan juga sebab Fennel xde, g training...

Ari Khamis tu aku rasa hidung aku dah merah macam hidung badut dah sebab duk bersin2 n nak meleleh..
memanjang pakai mask even x wat analisis..
malam tu aku tak tahan, aku g klinik lagi kat sect.19 sebab hidung aku makin teruk, ulser aku makin worse n tekak aku makin sakit even demam aku dah surut...
Doc.dia garang gila tapi banyak bg.nasihat...
siap suh aku minum guna straw lagi...
huhuhu..
Aku request M.C tuk ari Jumaat...
Hehehe...
dapat....

Ari Jumaat tu dak umah aku suh aku perintah berkurung dalam bilik...
Huhuhuhu..
Aku pun xkesah sebab aku bangun hanya tuk mandi, makan n makan ubat jek...
Memanjang tidur sebab effect ubat...

Ari Sabtu pagi, pintu bilik aku diketuk kuat ngan dak umah aku si k.eisyah..
Dia suh aku mandi awal sebab kalau nak demam cepat kebah dia kata...
Dia suspek aku panas dalam sb tu ulser xelok2...
Dia suh aku lumur satu badan n pale sume ngan pati asam jawa...
Dia siap wat kan lg...
Huhuhu...
Sapu sebelum mandi n biarkan selama lbih kurang 5minit(mak aku pun xpenah bagi petua camni,sebab anak dia yg sorg ni jarang kena demam teruk kcuali sakit2 pale besela)...
Mana kena tempat yang luka tu memangla pedih gila...
Dah la lepas tu mandi kena bebetul , kalau x bau masam asam tu melekat lagi2 kat rambut...

gamba nak makan ubat lepas mandi..
ubat byk gila,macam2 ada,telan je dekat 6biji,gel lagi,kumur lagi...
xpernah2 aku siang2 buta pakai sweater sua panjang n berstokin...
Sejak aku demam, nila pakaian aku siang malam...
kalau x siang malam pakai short n tshirt berlengan atau x berlengan ...hehehe

kena paksa diri minum air dari bekas 1.25liter ini sehari dua botol lebih...
minum guna straw..

Ari Ahad,tekak aku makin teruk n badan seram sejuk jek walau x panas..
Akhir en.bf ajak g hospital serdang tuk wat screening H1N1...
Huhuhu...
G la jugak...
Dak umah aku pun menyokong en.bf dgn sepadu2nya...
dah la g kat situ ramai org tapi nasib bek cepat...
ada dak duk sebelah aku muka n mata dia merah gila...
terbatuk2,dah tu dia xpakai mask...
yg jaga pendaftaran pun xpaham2 gamaknya nak bagi mask masa dak ni masuk....
lepas cek aku kompom xde virus bahaya tu...
hahaha...
sonok beb....
mr.bf terus ajak aku g tgk wayang aku pun dgr sukanya terus ajak tgk "SETEM"
sebab utama ialah Afdlin Shauki berlakon...
hehehe...
act.mr.bf aku ni liat kalu diajak tgk cit melayu...
anak bangsa mana ntah dia nih...
tapi ikut gak...
lepas bli tiket ada mas 1jam lebih lg,so aku pun jejalan window shopping...

g tgk wayang n window shopping pakai mask tau...
masa makan jek buka jap...
dan...
akhirnya beg di bawah ni telah kubeli....
tu pun dua kali round pusing balik kedai beg ni sebab aku berkenan...
hehehe....
tapi yg aku bengang masa nak beli beg ni...
mana xnya,dak yang jaga kedai tu layan xlayan jek...
pastu ada la sorang kakak ni memang dressing ala2 macam anak mak datin la...
bukan makdatin yek...
terus mengepit jek salesgirls dua eko skali...
huh...
dalam ati aku berkata"mentang2 aku pakai tshirt n jeans ngan beg sling converse aku yg warna putih dah comot ni, ko pandang macam la aku ni cikai sangat"
aku sedih sebab yg wat prangai mcm tu anak melayu yer...
padahal depa pun salesgirl jek...

apapun ati aku terubat lepas tgk cite "SETEM" yg besh tu....
aku gelak dalam sakit sebab ulser aku penuh lagi dalam mulut...
huhuhu...

Wednesday, August 12, 2009

bEnCi BetuLLAh!!!!


Ari Ahad ritu aku kena ulcer kat anak tekak...
ari isnin lak dah start kat bibir...
semalam lak dah start merebak kat gusi ngan pipi...
kesimpulannya penuh satu mulut...
mak kata panas dalam...
tapi badan aku xpanas...
minum air aku memang banyak...
kat opis botol air 1 liter aku selalu abis satu setengah botol...
kat umah pun ade sebotol lagi...
banyak tu air aku minum...
nak g toilet jek gamaknya...
minum air badak pun xjalan...
letak bonjela pun x ok...
aku geram aku kumur air garam pekat...
sama jek...
semalam ingat nak g klinik tapi macam sengal jek sebab aku ngantuk n penat gila...
last aku kena ulcer masa aku kena demam chikungunya last raya...
tu memang dasyat la...
bertompok2 macam kulat lab test aku dah...
putih je bibir n dinding pipi n gusi aku...
ni ari ni aleh2 badan rasa xsedap lak...
nanti petang xleh jadi g klinik gak.....
xboleh jadi kalau x g sebab aku susah nak makan....
dah la aku ni kuat makan....
ni nak telan air liur pun dah macam telan jarum je rasa perit tekak...
xlarat nye rini....

Monday, August 10, 2009

DiaM SeketikA

Aku akan diam seketika..
Senyap sementara....

Wednesday, August 5, 2009

05-07.08.2009

hari2 yang memenatkan
hari2 yang membengangkan
hari2 yang meletihkan
hari2 yang menguji kesabaran
hari2 yang membuatkan keluar segala cacian

nak tumbuk "dush100x"
baru aku puas ati
bagi mampus terus

Tuesday, August 4, 2009

StiLL BeGiNi

aku masih macam ni,
aku masih seperti dulu,
aku masih ingat semua,
aku masih boleh mengulangi semua kata2,
aku masih mampu berdiri,
aku masih yakin boleh,
aku masih tidak berubah,

kenapa aku perlu dipertikai?
kenapa aku perlu dipersoal?
kenapa aku perlu menahan segalanya?
kenapa aku yang menanggungnya?

aku jadi keliru,
aku jadi sendu,
aku jadi hangin,
aku jadi marah,

tak apa..
mungkin satu hari aku lebih berjaya....

Monday, August 3, 2009

"........"

aku tau aku tak seayu dia,
aku tau aku tak sebaik dia,
aku tau aku tak secantik dia.
aku tau aku tak sesopan dia,
aku tau aku tak sefeminin dia,
aku tau aku tak sealim dia,
aku tau aku tak sehebat dia,

namun aku tau aku lebih tabah,
namun aku tau aku lebih kental,
namun aku tau aku lebih setia.




hahaha...
tetiba ayat ni terlintas dalam kepala aku masa aku on the way balik shah alam pagi tadi..
ngam2 ayat ni kua masa aku kat area jasin...
aku send ayat ni kat sorang budak ni, dia reply aku"sengal eh,masuk angin ke?"...
hahaha..
terjiwang jap...

Sunday, August 2, 2009

WeeKend AkU...

Semalam aku kua ngan mak n adik dengan niat nak cari kain wat baju raya habis satu Batu Pahat aku pusing...
Mula2 g nagoya kat summit batu pahat, dapat tiga pasang baju masing2
Pastu g Gulatis kat mall ape ntah (mall baru kat bp melekat ngan Carefore),xbeli pun sebab xde yg berkenan...last time balik kg aku dapt baju aku sehelai kat sini n dah siap anta tempah..
Pastu turun g Prima Moda sebelah Carefore, dapat 4 helai iaitu 2 baju mak n 2 baju adik..
Jalan blk g Nagoya kat Carefore dapat lak kain batik tuk baju kebaya aku yg aku pakai masa dinner...baju tu xde kain...
Sambil tu g kedai buku cari bahan bacaan tuk eryn..
Kain dah campak dalam kete..

Macam nak patah kaki aku layan mak aku semalam...
Malam balik badan macam nak demam...
Dah la adik aku wat perangai...

mak tengah duk belek buku xsedar aku snap gamba...hehehe...igt anak dia duk duduk lagi baca kat section len..


"ala...along ni, muka kita separuh je.."adik komen gambo ni...biala..janji aku nampak cun..hahaha

"yang ni ok sikit"adik cakap...org kat tepi kita org pandang2, mcm xpenah tgk org amik gambo..

klip rambut agogo besar cam gajah...huhuhu...nampak jek mata aku...

cekak artis mak kata ni...beli tuk adik kat kedai kelip rambut gajah tu tapi aku rasmi dulu...hehehe

adik angah aku tengah makan depan aku, duk geleng kepala sambil kata
"kalau nama perempuan ni mmg suka ambik gambo senget2 dari atas macam tu ek...xkira la tempat..aku igt kawan2 aku jek, rupanya ko pun sama long...entah pape.."
mak aku dengar gelak jek...

yearrrrr.....pg ahad yang hening aku tengok mak aku g kedai beli barang nak masak sebab semalam aku muncung mak xnak masak...
kena makan luar..
hasilnya adalah makanan feveret aku"MIHUN SUP MAK".

sebahagian kain yang nak dihantar ke tailor....
hehehe...sebahagian jek yek...
okla... untill here...
to be continue....