Wednesday, September 14, 2016

* Positivity *

Assalammualaikum!!!

Tengah lunch? Aku tak lunch? Memang tak, sebab kenyang lagi pagi tadi buat Roti Sosej Roll With Cheese & Herbs. Hahaha... Bukan tak makan sebab diet ok. Menu tu pun nama tak nak kalah padahal roti gulung goreng je. Next time aku share resipi, itupun kalau aku ingat dan kalau ada gambar sempat snap. Baru ada semangat nak bloging kan. Pagi tadi buat dengan rush nak pergi kerja bagai. Handphone aku tengah gila sebab last Saturday dia terjun celup bontot dia dalam sup tinggi ~0.5-1cm. So sekarang bila nak cas ambil masa satu hari baru full bar dekat tang bateri tu. Terkedu kejap masa tu. Hahaha. Padan muka, sape suruh pegang handphone masa makan. Lagi sakit kena masa dah siap makan nak angkat mangkuk pi sinki. Tapi macam tajuk akulah kan, POSITIVE!!! Mujur dia terjun masa dah lepas makan so kuah sup tu pun dah surut sikit. Huhu.


Ok, aku tak nak cerita kisah handphone terjun dalam sup. Aku nak cerita pasal positivity atau dalam bahasa yang aku faham " Keadaan Yang Positif ". Bukan sentiasa dalam hidup aku ni aku positif dan aku bukan selalu ada dalam keadaan yang positif samaada diri sendiri atau keadaan sekeliling aku. Aku sendiri akui, aku ni banyak negatif dari positif tapi kena cuba juga kot. Macam sekarang aku cuba rasa positif bila lepas baca blog seorang blogger terkenal yang aku sendiri pernah jumpa dia depan-depan. Bila baca blog dia, kenal dia walaupun banyak mengikuti beliau di alam maya, aku rasa positif. Kenapa? Sebab dia bercerita melalui keadaan sebenar dan situasi yang dia sendiri pernah lalui. Tiba-tiba suasana positif tu aku rasa. Selain tu, bila seorang senior share status FB kita untuk bagi semangat pada kita, itu juga satu keadaan yang positif.

Selain tu, kalau semua masalah yang kita hadapi tu kita anggap beban, makan bebanlah ia. Sama kes macam handphone aku tu (eh, tiba-tiba balik kepada kisah handphone semula). Memanglah mula-mula rasa stress. Handphone masih elok comei walaupun dah lebih 2 tahun guna. Nak beli baru, lebih baik duit tu guna untuk benda lain. So dekat sini aku sedar, since dah beberapa hari handphone tu ting tong, aku rasa ok je. Mula-mula je sikit meroyan. Hehehe. Bila nak cas, aku akan off dan aku rasa macam "Hmmmm, amannnnn hidup aku, tak ada nak tengok WA je dan tak ada orang dok kacau hidup aku" Hahahaha. 

Sama jugak dengan benda lain dalam hidup kita, dulu aku rasa macam looser la kot sebab dah tua baru nak sambung belajar, dah umur macam sekarang tak kahwin-kahwin lagi, umur sekarang baru belajar menapak tentang selok belok perniagaan sedangkan orang lain dah lama capai semua tu. Tapi aku rasa aku kena positif. Orang lain terus belajar tapi tak ada pengalaman nak guna. Orang lain dah kahwin awal tapi ada yang tak puas enjoy. Orang lain dah  start berniaga lama tapi mungkin still macam tu. Tak apa. 

Sebenarnya aku tak tahu hala tuju post aku hari ni. Hahaha. Yang pasti aku nak cuba jadi lebih positif, Thats all. 

#P/S: Sesiapa nak tahu lebih lanjut tentang #YoungLivingEssentialOils dan free consultation, boleh PM atau tinggalkan komen ok! 



Monday, September 12, 2016

* Salam Aidil Adha 1437H*

Assalammualaikum!!!

Selamat menyambut Aidil Adha 1437H. Hari penuh makna buat umat Islam tentang pengorbanan. Dalam hidup ini memang banyak pengorbanan yang perlu dilakukan. Erti pengorbanan pada aku sangat meluas. Pengorbanan untuk keluarga, pengorbanan untuk diri sendiri, pengorbanan untuk kerjaya, agama, bangsa, negara dan sebagainya.


So far, buat masa ni aku banyak korbankan telinga aku untuk dengar macam-macam keadaan di rumah sendiri. Hahaha. Selain itu aku korbankan masa, tenaga dan hujung minggu aku untuk mendapatkan ilmu. Aku juga korbankan kerjaya aku selama ini yang aku rasa mungkin agak selesa dan balik ke kampung halaman semata-mata untuk kerja yang membolehkan aku menyambung pengajian. Kalau stay macam dulu mungkin aku tak dapat sambung pengajian. Ye, banyak lagi pengorbanan yang boleh dilakukan dan telah pun dilakukan oleh orang lain lebih dari aku dah buat.

Erti pengorbanan itu terlalu luas. Sirah nabi terdahulu itu adalah sebagai contoh, untuk diteladani bukan setakat untuk dijadikan sekadar perayaan tradisi sahaja. Kisah Nabi Ibrahim menerima wahyu agar baginda mengorbankan Nabi Ismail. Kisah dimana Nabi Ismail dengan rela membiarkan diri baginda dikorbankan kerana perintah Allah SWT. 

Akhir kata, Selamat Menyambut Hari Aidil Adha walau di mana anda berada!!!

#P/S: Untuk sesiapa yang berminat untuk mengetahui details dan free consultation tentang #YoungLivingEssentialOils , boleh PM saya atau tinggalkan komen.


Sunday, September 11, 2016

* Young Living Essential Oils *

Asslammualaikum!!!

Mesti ramai yang terfikir, apa ke benda Essential Oils ni. Mungkin juga ada yang dah biasa dengar dan dah guna pun. Tapi tak apa, aku gatal nak bercerita jugak. Macam mana aku kenal #YoungLivingEssentialOils / #YLEO  ni. Aku perasan since tahun sudah bila seorang teman rapat aku mula menggunakan YLEO ni untuk anak dan family beliau. Aku perhati je, tak ada rasa pun nak beli atau try even aku adalah buka website tengok apa benda essential oils ni sehinggalah awal tahun hari tu aku dok melepak dekat rumah dia. Masa aku melepak dan tumpang tidur di rumah dia, aku tengah kena sesak dada. Paham-paham sajalah, aku kan spesis salur pernafasan sempit. 

Malam masa aku lepak rumah dia tu, dia diffuse R.C YLEO (Respiratory congestion) dan aku rasa lega malahan aku boleh tidur mati ok. Dulu kan aku ada masalah insomnia yang teruk tapi sekarang dah tak ada dah benda tu. Mungkin disebabkan banyak faktor tapi alhamdulillah its gone. Hahaha. Keesokkan harinya lepas bangun tidur tanya dia ada tak instock R.C tu dan yes ada! Terus grab sebotol bawa balik untuk bekal. Minggu berbeza aku mai lagi dan as usual aku kan memang night traveller. Dahlah lone ranger driver. So my friend ni pun risau takut aku mengantuk, dia bagi sample Peppermint YLEO. Untill sekarang dua YLEO ni jadi my bestfriend ok sambil ditemani geng2 botol comei YLEO lain.


Bercerita tentang hal ehwal si YLEO ni, actually YLEO adalah alternatif untuk kita sebagai pengguna. Sebagai contoh aku sendiri yang kerap ambil paracetamol, pain killer, sometime steroid injection (before taking nebulizer) or another medicines (with drug or chemical content) to reduce headache, fever, flu, allergy & atshma/ respirotary congestion problem. Sememangnyalah aku ambil semua ubat-ubatan tu berdasarkan prescription dari Tuan Puan doktor tapi bila fikir jangka masa panjang, aku jadingeri.

Oleh itu, aku memilih YLEO ni sebagai alternatif sebab dia dari sumber asli dan tumbuhan yang sememangnya dari zaman tok nenek moyang kita pun dah guna tapi dengan YLEO ni, proses untuk kita gunakan adalah lebih mudah. Senang cakap YLEO ni adalah herba rempah ratus dan juga terdapat makanan sunnah yang telah dikomersialkan dengan lebih advance. Sebagai contoh Peppermint YLEO atau senang cakap pudina, dahla susah nak cari, nak proses lagi tapi dengan YLEO ni kita just gunakan je minyak dia.


Selain tu, YLEO adalah theraputic grade dan sebagai ex-foodtech, aku kagum dengan proses penyediaan minyak-minyak pati ni semua yang melalui proses cold press dan distillation dimana ianya adalah proses yang sememangnya sangat mengambil masa danmemerlukan bahan mentah yang banyak. Sebagai contoh, Lemon YLEO dalam sebotol 15ml ianya dihasilkan daripada 75biji lemon yang melalui proses cold press (perah mentah-mentah sampai keluar minyak)

Baiklah, aku rasa cukuplah sampai disini bebelan aku tentang YLEO. Aku akan share tentang YLEO ni in the next post, itupun kalau ada yang sudi nak baca. Tapi kan, kalau tak sudi pun aku tulis je, blog aku katanya. Hahaha. 

#P/S: Sesiapa berminat boleh PM and kita boleh share details, testimoni & free consultation. TQVM 


* Assalammualaikum!!! Apa Cerita? *

Hai semua!!!
Lama dah tak menulis. Kalau perasan aku akan menulis setiap kali semester baru nak buka. Teruk betulkan? Nak buat macam mana, blogger suam-suam kuku than pencen pulak dah. Hahaha. Sekarang kurang masa nak belek blog sendiri, blog orang lain pun dah payah. Ada tak ada buka FB dan instagram tu pun masa balik kerja waktu golek-golek. Selain tu adalah buka untuk share info tentang my latest projek sekarang.

Projek konon! Eceh! 
Apa projek dia? Baiklah, dengan tak malunya aku nak share dekat sini.

Siapa berminat dengan kain cotton, bolehlah melawat ke page dekat bawah ni. Sebenarnya projek kain cotton ni aku dah start last year tapi slow sajalah ikut musim:
Selain itu bagi sesiapa yang berada di kawasan Johor terutamanya di Muar dan Batu Pahat, actually tak kisah seluruh Malaysia pun yang nak cari rawatan alternatif yang more to natural resources ataupun more like home remedies, bolehlah cuba produk #YoungLivingEssentialOils. Aku dah guna dan rasa perubahan dia. So sesiapa yang terasa nak tahu khasiat minyak-minyak pati tu, boleh PM di: 

Pasal projek-projek aku tu, InsyaAllah aku akan cerita one by one in the another post. Tak mahu mix dengan post merapu aku hari ni. In Johore Sunday is working day and yes, I'm working today eventhough tomorrow is Public Holiday aka Raya Haji. Inilah kisah orang yang tak balik kampung dah, sebab memang dah duduk kampung untill I didn't realise why so many people keep update "Balik Kampung!!!" "Jalan/ highway Jammed!!"  Hahaha. I already say bye bye to that situation. Aku juga pernah rasa stucked in the jammed for 6 hours masa nak balik raya haji darii KL. The normal journeys only took ~2.5 - 3 hours ok.

Selain tu aku sibuk tolong uruskan company baru, my bro baru set up. Penat bila kita start dari zero ni. Banyak yang aku belajar dan apply apa yang aku belajar sekarang ni. Mujur still in the same track but wider scope macam Trading company apak aku. Enterprise company my bro dah tutup untuk memudahkan diri beliau dan pihak pengurusan (akulah), hahaha. Sdn Bhd company sound macam "Wow!" but to handle it and to keep it on track ni aku tak tahulah. Lebih cerewet tu of course.  Dulu masuk kerja company luar dan tak payah fikir macam-macam but when come to your own baby, the different feeling tu memang ada. 

Anyway till here my babbling. Selamat berpuasa untuk sesiapa berpuasa hari ini sempena puasa hari Arafah dan buat mereka yang masih dalam perjalanan, InsyaAllah moga-moga selamat perjalanan untuk menyambut Hari Raya Haji bersama yang tersayang. Bagi mereka yang menunaikan Haji, semoga mereka mendapat Haji yang mabrur. Aminnn..

#P/S: Sesiapa berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang projek2 saya, boleh PM untu info, details dan free consultation. TQVM

Tuesday, April 26, 2016

* My Story In April *

Assalammualaikum,

Macam dah lama tak membebel di sini. Aku pun makin sibuk sejak akhir-akhir ni ditambah kerja orang pun aku nak kena cover sebab orang berkenaan cuti kahwin sebulan. Aku tak tahulah di tempat lain ada tak perangai macam ni. Apapun, alhamdulillah I still can manage all the things by myself. Banyak benda aku nak share tapi aku tak tahu nak menulis macam mana. 

First thing aku nak share adalah pasal kerja sekarang. Aku banyak buat kerja admin dan management. Aku terus terfikir, mungkin banyak hikmah dulu aku belajar benda lain dan sekarang aku buat benda lain. Syukur, ditambah ilmu dan diperluaskan pengetahuan. Bila aku di kelas, semua agak surprise dengan background kerja aku sebelum ni. Totally different dengan mereka yang memang datang dari background management dan banking. Alhamdulillah and syukur sebab aku masih boleh relate balik dengan kerja yang aku buat sekarang yang diam tak diam, dah setahun aku buat. Bukan mudah untuk absorb something new dan terus buat without experience people behind us. Kena bertanya, call sana sini. Berlari ke sana ke mari. For some people, fikir, ah! ko boleh buat kan, ko boleh settlekan. Mereka tak tahu letihnya kita nak buat semua tu. Fine! Aku cuba buat yang terbaik dan kalau tak, jangan tahu nak pertikai saja. Walk the talk first than baru aku hormat. Dan lately aku rasa happy sikitlah dengan diri sendiri, tak banyak sebab aku dapat buat design, set up n etc dari A to Z untuk company Sdn Bhd adik aku. 


Another thing nak share ialah pasal study. Aku ok je eventhough penat sebenarnya ulang alik dari Johor ke Puncak Alam every weekend. Letih poket dan letih badan termasuk otak. Hahaha. To be a though and independent person, I need to practice this, "layankan je!" . Bab duit, aku kena cari duit poket sendiri tak boleh nak harap gaji je. If not, aku mungkin dah rasa tak larat awal-awal lagi. Mujur juga ada kawan-kawan dari semester yang lebih lama dah ada yang ambil certain subjek lebih awal, so banyak juga mereka share info dan tip. Satu lagi sebab kuat pada aku untuk stay layan je ialah, tanpa ilmu, kaya, berharta, cantik bergaya macam mana pun, seseorang tu akan rugi tapi dengan syarat ilmu yang kita dapat tu kena kongsi kena praktikkan bukan dah dapat untuk lulus periksa je. Itu prinsip zaman aku jahiliyah dulu mungkin. Ilmu tu juga bukan setakat ilmu ada sijil tapi ilmu yang kita dapat dari orang lain, dari guru-guru dan orang sekeliling.

Apa lagi kisah aku nak bebel? Tak tahulah. Nanti ada masa aku bebel lagi. Aku nak keluar kejap lagi lepas rehat. Kerja luar. Mujur tak berapa panas dekat luar tu. Hitam rentung dah aku sekarang. Hahaha. Anyway, sesiapa teringin nak merasa kuih Bangkit Cheese yummy yum atau nak kain cotton atau Vietnam sateen, boleh PM/ email aku. Ni belanja satu gambar makanan untuk semua. Sekian!



Friday, April 1, 2016

* Jepun? *

Assalammualaikum,

Aku still berjaga sebab go tru notes untuk kelas hujung minggu ni dan settlekan assignment. Esok pula kena masuk kerja sebab nak kena buat repot projek yang makin cerewet sekarang ni. Ye, kelas pun dah start dan semester ni aku berulang setiap minggu dengan jarak yang makin bertambah disebabkan kelas dah berpindah ke Puncak Alam. Tak macam dulu kelas setiap 2 minggu sekali di Shah Alam. Semester kali ini jadual agak kelam kabut dan ramai antara kami terpaksa hadir every week. Selain itu, aku masih berjaga dek disebabkan nak buat kerja online. Buat malam laju sikit sebab sistem tak busy. 

Sambil-sambil aku buat semua ni, sambil upload file, aku selak-selak FB dan blog. Bila selak FB ternampak dalam group Halal Executive dan Good Food Tech. tentang satu iklan peluang bekerja di Jepun di bawah satu anak syarikat Universiti tempatan. Andai ikutkan hati aku yang tengah merajuk ni, kalau wire dalam kepala tengah longgar, mahu saja aku apply. Bila baca requirement, dah fulfill sangat dah base on background pendidikan dan pengalaman kerja. Akan tetapi, itulah aku kata, bila nak buat sesuatu jangan buat gila walaupun tengah gila sikit. Fikirkan consequences, sebab aku kena fikir tentang apa yang aku sedang buat sekarang. Bukan blah macam tu je secara membabi buta. Umur aku semakin meningkat, aku ada target untuk my study sebab aku start balik dah lewat, untuk extend atau cuti dari belajar mungkin jadi atau tak akan terjadi. Depends.

* Negara Matahari Terbit *
Andai ada orang kata aku still tak boleh move on dari background kerja dan course yang aku ambil sebelum ni, aku fikir mungkin juga aku belum boleh move on sepenuhnya. "Man-man" la bak kata orang cina. Apa-apapun, bestnya kalau dapat ke Jepun. Jepun adalah salah satu negara yang aku kagumi dan teringin nak pergi. Andai tanya aku antara Jepun atau Korea, aku pilih Jepun. Kalau tengok drama atau filem, aku prefer jalan cerita Jepun sebab lebih kepada realiti berbanding jalan cerita yang hanya "gula-gula" saja.

* Comei je kimono *
Aku berharap apa yang aku buat adalah tindakan terbaik. Aku harap semuanya berjalan lancar. Aminnn

Tuesday, March 22, 2016

* Offer *

Assalammualaikum...

#post tanpa gambar. 
After a year aku tinggalkan dunia foods manufacturing, hari ni salah seorang bekas manager besar di company lama contact aku semula. Dia sekarang base di Singapore bersama beberapa orang lagi bekas staff company lama aku. Beberapa bulan selepas aku quit dari tempat lama tu pun, dia ada contact aku untuk join dia di Singapore tapi aku tolak dengan baik. Hari ni, again aku tolak. Kali ni offer untuk join kilang baru yang akan di buka di JB dalam 5-6 bulan lagi. 

Andai aku tak study lagi mungkin aku akan consider dengan offer dia tu tapi buat masa sekarang better aku lupakan. Jujur aku katakan aku rindukan persekitaran kerja macam dulu tapi untuk kebebasan, kegembiraan dan privasi, aku prefer dengan hidup aku sekarang. Memang bukan mudah untuk dapat offer yang datangnya dari seorang CEO/GM sendiri tapi secara logik akal, we have to balance what we want and what we should done. Bila this "abang" contact aku, hati aku terdetik, mesti ada something dia ni. Kalau setakat like gambar atau status tu lainlah. Itu normal. Part paling rasa macam dihargai bila orang yang kerja dengan dia sekarang ialah orang-orang yang memang close dan dia percaya saja. Means, when he already contact you for few times so you're included in that kind of person he trusted la. Hahaha. Perasan!

Apapun, aku harap keputusan aku adalah yang terbaik. Tengoklah after aku habis study nanti kalau ada tergerak nak lompat company selain company family sendiri, aku buatlah. Kalau tak, mereputlah tolong adik aku sorang tu. Hahaha. Aku berharap company kami makin lebih maju walaupun kini ekonomi tengah huru hara. Selain tu aku ada angan-angan tapi angan jela. Dah habis study nanti baru kita tengok, angan-angan boleh jadi kenyataan ke tak. Hahaha.